Elevråd siger undskyld til minister efter 'luder'-råb: 'Pinligt og skuffende'

Elevrådet havde indskærpet, at demonstration mod minister skulle foregå i god ro og orden.

Videoen viser begyndelsen af ministerens besøg. Det var først senere, at der blev råbt 'luder'. Video: William Tversted Rasmussen.
  • Præcisering: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at der blev kastet med mønter efter ministeren, hvilket blev bekræftet overfor DR Nyheder af Katrine Lilleør. Hun justerer dog sent fredag aften sin udtalelse til, at hun ikke ved med sikkerhed, om der var tale om en kapsel eller mønt. Ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen udtaler sent fredag, at han så én mønt falde. Flere andre vidner har afvist overfor DR Nyheder, at der blev kastet mønter efter ministeren.

Det var langt fra i orden, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) skulle afbryde et besøg på Ørestad Gymnasium, hvor hun skulle have talt om demokratisk dannelse.

Sådan lyder det fra Henrik Michael Rafn, der er den ene af to elevrådsformænd på skolen.

Stemningen blandt op mod 100 elever var nemlig agressiv, og der blev blandt andet råbt 'luder'.

- Jeg er både pinligt berørt og skuffet over min skole, siger elevrådsformanden.

Elevrådet havde planlagt, at ministeren skulle mødes med bannere for at vise, at eleverne er utilfredse med besparelserne på gymansieområdet og de nye fraværsregler.

Se video fra besøget øverst i artiklen Det var først senere, at der blev råbt 'luder'. Video: William Tversted Rasmussen.

Og i første omgang var elevrådet glade for, at det blev gjort. Glæden blev dog hurtigt afløst af en enorm frustration, da begivenhederne løb løbsk.

- Det her er ikke sådan, man er som et ungt menneske. Vi unge mennesker har meget på hjerte, og det er okay, at der bliver vist utilfredshed. Det kom bare ud på en rigtig dårlig måde, så derfor bliver jeg både skuffet og irriteret, siger Henrik Michael Rafn.

Når I har opfordret eleverne til at skrive slagord på bannerne, har I så også et ansvar for, at der kom en ophidset stemning?

- Nej, overhovedet ikke. På elevrådsmødet to dage inden sagde vi meget specifikt, at hvis det blev personligt, så rev vi bannerne ned. Vi sagde også, at folk skulle opføre sig pænt, ellers vil det blive lukket ned. Vi sagde, at det skulle foregå på anstændig vis, så vi er rigtig kede af, at der ikke blev hørt efter.

Her kan du høre, hvad elevrådsformanden tænker om situationen.

'Jeg kan slet ikke genkende mine elever'

Rektoren på Ørestad Gymnasium Jonas Lindelof er efter gårdsdagens hændelse blevet stærkt kritiseret af sognepræsten Kathrine Lilleør for ikke at stoppe situationen.

Men ifølge rektoren selv gjorde ledelsen, hvad de kunne på daværende tidspunkt.

- Der var omtrent 400 elever samlet, og det er ikke noget, man bare lige får fjernet med en viftende hånd. Vi forsøgte at bane vejen og sende eleverne tilbage til undervisningen, men det virkede ikke.

Jonas Lindelof forklarer, at han efterfølgende foreslog ministeren, at de kunne fortsætte mødet i et mere fredeligt lokale, men det valgte Merete Riisager at takke nej til.

- Det har jeg fuld forståelse for. Men det er jo dybt ærgerligt, at vi står i den her situation. Vi ville jo gerne have haft det her besøg og diskussion om demokratisk dannelse med ministeren.

Og situationen i går kom meget bag på rektoren.

- Jeg kan slet ikke kende vores elever på dagen i går. Der har aldrig været en lignende situation på Ørestad Gymnasium. Det er dybt beklageligt.

Derfor går den skuffede rektor rundt i klasserne i dag for at tage en snak om, hvordan man bør opføre sig.

- Det er jo tragikomisk, at ministeren kommer for at diskutere demokratisk dannelse, og så ender det sådan her. Det viser bare, at vi har en lang opgave foran os.