Ellemann afviser intern Venstre-uro om udlændingepolitikken

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen kan man ikke være i tvivl om, hvad Venstre mener på udlændingeområdet.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Kombinationen af en undersøgelse i Mandag Morgen, et debatindlæg i BT og et debatindlæg i Jyllands-Posten har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor Venstre egentlig står, når det kommer til udlændingepolitkken.

Mere om det senere i artiklen.

Men spørger man Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, så er der ikke tvivl om Venstres udlændingepolitik. Under sin tale i dag til Venstres årlige landsmøde i Herning Kongrescenter, sagde han:

- Det giver anledning til en dyb bekymring, at der er nogle i Danmark, som tilsyneladende mener, at man skal udvise mennesker alene på grund af deres tro. Som udsendt soldat har jeg set, hvad etnisk og religiøs opdeling kan betyde. Sådan skal Danmark ikke være, sagde han.

Og hvis nogen stadig skulle være i tvivl, understregede han partiets linje:

- Venstres politik er klar. Du har frihed til at tro på, hvad du vil. Du har ikke krav på, at samfundet indretter sig efter dig.

Debat om danskernes holdning til muslimske indvandrere

Og så til undersøgelsen og debatindlæggene, der på ny har pustet til liv i udlændingedebatten.

Ifølge en undersøgelse fra Mandag Morgen fra oktober mener mere end hver fjerde dansker, at muslimske indvandrere skal ud af Danmark.

Det fik i begyndelsen af november tidligere udlændinge- og integrationsminister og nuværende næstformand i partiet, Inger Støjberg, til tasterne. I et debatindlæg i BT skrev hun blandt andet:

- Når målingen viser det, så er det sikkert, fordi der er rigtig mange, der har det lige som jeg; Jeg er så træt af at høre om islam mig her og islam mig der.

I går kunne Jyllands-Posten så bringe et debatindlæg fra fem af Venstres folketingsmedlemmer, der havde en noget anden pointe med den omdiskuterede undersøgelse:

- Spørgsmålet appellerer til det værste i mennesket, skrev de blandt andet.

Mange spørgsmål til Ellemann-Jensen om linjen

Derfor var det Venstres udlændingepolitik, der optog den samlede presse, da Jakob Ellemann-Jensen stillede op til interview efter sin tale.

Var den en hentydning til din næstformand, Inger Støjberg, at der skal være frihed til at tro på, hvad man vil, - og at man skal ikke kunne udvises på baggrund af tro?

- Nej, det var en henvisning til både det forfærdelige hærværk, der har været mod jødiske gravsteder, og det var en henvisning til den undersøgelse, der bekymrer mig dybt, hvor en stor del af danskerne mener, at man bør udvise folk på grund af deres tro. Det synes jeg, at jeg sagde relativt klart i min tale.

Du siger, at det er en undersøgelse, der bekymrer dig dybt. Det er jo den selv samme undersøgelse, som fik din næstformand til at skrive i et debatindlæg, at det var et udtryk for, at mange havde det ligesom hende. Altså er I på linje på det her spørgsmål?

- Jeg kan sige, at Venstre er fuldstændig på linje. Den linje, den gjorde jeg rede for i min landsmødetale her lige for lidt siden. Det er Venstres linje.

- Vi har religionsfrihed i Danmark. Det står vi urokkeligt fast på. Samtidig, når vi ser sådan en undersøgelse, så bør det give anledning til bekymring. Men man bliver nødt til at stille spørgsmålet: Hvorfor er der mennesker, der svarer sådan? Jeg tror, at svaret er, at mange er bekymrede over en fejlslagen integration i Danmark og parallelsamfund, og det bliver vi nødt til som politikere at tage alvorligt.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, efter sin tale under partiets landsmøde i Herning.

Inger Støjberg siger jo én ting. Jan E. Jørgensen siger en anden. Tror du ikke, at det er, fordi de savner at høre, hvad formanden egentlig mener om de her spørgsmål?

- Jo, men nu har du lige hørt min tale. Er du i tvivl om, hvad formanden mener om de her spørgsmål?

Det virker til, at der er nogle i din egen folketingsgruppe, der er i tvivl om, hvad du mener – det er nok derfor, de siger forskellige ting. Kan du få den tanke selv?

- Det tror jeg ikke, at de er i tvivl om længere. Og jeg tror egentlig, at der er plads til nuancerne i denne her debat.

Men vil du acceptere, at der er medlemmer, der pipper i forskellige retninger på det her meget, meget centrale spørgsmål?

- Ja, jeg har sådan set fuld tillid til, at vi kan rumme hinanden og kan sige tingene på forskellige måder. Og nu har jeg gjort rede for, hvad Venstres holdning er.

Du siger, at du har tegnet Venstres linje nu i din tale, er det den samme linje, som Inger Støjberg tegner i sit debatindlæg i BT?

- Den linje, som jeg tegner i min tale her før, det er Venstres linje.

Er det den samme som Inger Støjbergs linje?

- Altså, I kan sikkert sætte en eller anden sprogforsker til at sidde og tyde i det ene eller andet og held og lykke med det. Jeg fremlægger Venstres politik, og det synes jeg, at jeg har gjort relativt klart.

Cordsen: En lille advarsel fra formanden til næstformanden

Ifølge DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, var Jakob Ellemann-Jensens udmeldinger i talen en lille advarsel til Inger Støjberg:

- Anderledes kan man dårligt forstå det, når Jakob Ellemann-Jensen slår fast, at det giver anledning til bekymring, når nogle mener, at man skal “udvise mennesker alene på grund af deres tro”, som Inger Støjberg ellers udtrykte forståelse for, siger Christine Cordsen og tilføjer:

- Men når Ellemann samtidig udtrykker forståelse for frustrationen over integrationsproblemer, så forsøger han at balancere mellem de to yderpunkter i udlændingepolitikken i Venstre.