Ellemann afviser kritik fra Birthe Rønn: 'Det er den måde, vi laver politik på i Danmark'

Venstre-veteran - og nu tidligere medlem af partiet - Birthe Rønn Hornbech mener, det er 'fuldkommen forrykt', når regeringen blander sig i arbejdsmarkedets og i kirkens frihed.

Tidligere kirke- og integrationsminister for Venstre Birthe Rønn Hornbech beskylder regeringen for at være magtfuldkommen. Forsvarsminister og Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen afviser kritikken blankt. (Foto: © Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix, Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix)

Det var hårde ord, der i går aftes kom fra én af dem, der har været i Venstre i næsten et halvt århundrede.

For her smækkede den tidligere integrations- og kirkeminister, Birthe Rønn Hornbech, døren i til Venstre efter 48 års medlemsskab. Og det gik ikke stille for sig.

Birthe Rønn Hornbæks farvel til Venstre kom som reaktionregeringens planer om at afskaffe storebededag som en helligdag, der ifølge den 79-årige Venstre-veteran er i strid med partiets liberale værdier.

- For mig er det udtryk for, at Danmarks liberale parti er afgået ved døden, siger Birthe Rønn Hornbech i et interview med Jyllands-Posten.

Og til P1 Orientering uddyber hun i dag kritikken.

- Det er hele proceduren, der er utroligt magtfuldkomment. Man udsteder nærmest et dekret, man forhindrer den folkelige debat, man fremsætter et lovforslag med en kort høringsfrist, man meddeler oppositionen, at hvis ikke de bare siger ja tak - og så amen - så kan de overhovedet ikke være med til at diskutere forsvaret i fremtiden.

- Det er jo fuldkommen forrykt, understreger hun flere gange i programmet og siger, at hun ikke længere kan genkende det Venstre, som hun meldte sig ind i for næsten 50 år siden.

Men det bider dog ikke på forsvarsminister og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensensen, der afviser kritikken, som ifølge ham "skyder lidt ved siden af".

- Vi præsenterer et forslag til en finansiering af en fremrykning af to procents-målsætningen. Vi mener, det er afgørende og nødvendigt at styrke det danske forsvar, og dermed er det et flertal af Folketingets partier, som mener det, siger han.

- Jeg synes, det er meget naturligt, at det er den måde, vi laver politik på i Danmark. Når man gerne vil bruge penge på noget, så er man også med til at skaffe pengene. Det gælder selvfølgelig også, når det er forsvaret, vi taler om.

'Det problematiske er ikke store bededag'

Birthe Rønn Hornbech mener dog ikke, at det er i orden at kæde store bededag sammen med forsvarsudgifter.

- Begrundelsen med, at man vil kæde udgifterne til forsvaret sammen med afskaffelsen af helligdagen er også forrykt. Det hele er jo fuldkommen vanvittigt, siger Birthe Rønn Hornbech.

Som tidligere kirkeminister handler det for hende ikke om, at det er store bededag, regeringen vil fjerne - der er noget langt mere helligt på spil.

- Det problematiske er, at man i den grad griber ind i arbejdsmarkedets frihed, og man griber ind i den kirkelige frihed, som er en åndsfrihed, der kendetegner et frit samfund, lyder det fra Birthe Rønn Hornbech.

Jakob Ellemann-Jensen er ked af, at Rønn Hornbech nu vinker farvel til partiet efter så mange år, men han mener, regeringen har handlet retmæssigt.

- Jeg synes, det er en voldsom reaktion på en enkeltsag. Men jeg er ked af, at Birthe har meldt sig ud, siger han og fortsætter:

- Det her er vores måde at finansiere den fremrykning af to procents-målet på til forsvarets udgifter. Jeg forstår godt, at det gør ondt på mange, men vi mener, det er nødvendigt.

Det giver uro i Venstre-bagland

Birthe Rønn Hornbech er ikket det eneste Venstre-koryfæ, der offentligt kritiserer regeringens planer om at afskaffe store bededag.

Christian Mejdahl, der udover at have siddet i Folketinget i en årrække også var Formand for Folketinget fra 2003 til 2007, mener heller ikke, at regeringen har handlet klogt på det her område, siger han i et interview til Jyllands-Posten.

Til P1 Orientering siger den tidligere folketingsformand, at han mener, at regeringen kunne have håndteret hele sagen på en smartere måde.

- Det støder mig, at de tager en helligdag uden varsel fra det kirkelige landskab, men også at de bruger den begrundelse, at det er for at give krudt og kugler til Ukraine.

For det er at blande sig direkte i forholdet mellem kirke og stat, mener han.

- Det kan godt være, at det giver et provenu, og det er noget, de har regnet sig frem til, men det kunne man måske også finde ved at tage en feriedag.

Tidl. folketingsformand for Venstre, Christian Mejdahl, kritiserer nu regeringen for at ville afskaffe store bededag. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Mejdahl har hele tiden være skeptisk overfor, at Venstre skulle indgå i en regering hen over midten med Socialdemokratiet og Moderaterne, og mener nu også, at hele sagen om afskaffelsen af en helligdag er en dårlig start for den nye SVM-regering.

Det giver rystelser i Venstres bagland, mener han.

- Det her giver uro i baglandet. Der er mange, der er kritiske over for, at regeringen gør, som de gør. Og det giver mere uro, når regeringen siger, at partierne ikke kan komme med i forsvarsforliget, hvis ikke de vil afskaffe store bededag, siger han.

Her henviser Christian Mejdahl til forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens udtalelser i sidste uge, hvor han bad Folketingets partier svare inden på fredag, om de vil stemme for at afskaffe store bededag, hvis de vil være med i det nye forsvarsforlig.

- Det er en brutal måde, at gøre det her på.

Du kan lytte til hele interviewet med Birthe Rønn Hornbech i dagens udsendelse af P1 Orientering her:

P1 Orientering