Ellemann er 'måske' på vej i regering med Mette Frederiksen: 'Selvfølgelig er det et løftebrud'

En regering mellem V og S kan være på tale.

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen udkæmpede en valgkamp på hver sin side af slaget. Nu arbejder de på at gå i regering sammen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Venstres Jakob Ellemann-Jensen står i øjeblikket overfor at skulle træffe lidt af et valg for både ham og partiet.

Skal Venstre gå med i en socialdemokratisk ledet regering med Mette Frederiksen i spidsen? En statsminister, som han endda tidligere har sagt, at han ikke stolede på?

Venstre deltager nemlig stadig i regeringsforhandlingerne. Og nu er der positive toner fra Ellemann i forhold til at gå i regering med Socialdemokratiet.

For i et interview med TV2 siger Ellemann nu, at Venstre "måske" er på vej ind i sådan en regering. Men hvis det sker, skal Venstre have endnu mere politik igennem, end de selv gik til valg på, siger han.

- Hvis vi skal læne os ud fra det blå og tage socialdemokraterne i hånden, så er det et samarbejde mellem to hovedfjender i dansk politik. Vi betragter os som antitesen til Socialdemokratiet. Derfor er det også noget ekstraordinært, hvis vi danner en regering sammen. Derfor skal der mere på bordet, end vi kunne opnå bare som Venstre, lyder det i interviewet.

DR har også forsøgt at få et interview med Jakob Ellemann-Jensen, men det har han ikke villet stille op til.

Ellemann har tidligere blankt afvist SV-regering

Hvis man spolede tiden bare nogle måneder tilbage, ville det ellers virke nærmest utopisk at forestille sig Venstre gå i regering med Socialdemokratiet. Ellemann selv afviste det nemlig blankt, og han har tidligere sagt, at han simpelthen ikke stolede på statsministeren.

Men nu er situationen altså en helt anden. For tankerne om en ren blå regering, som Venstre gik til valg på, er langt borte, da der ikke er skyggen af flertal for det. Derfor prøver Ellemann nu med egne ord at se, hvor langt man kan få Socialdemokratiet til at strække sig politisk, for at få enderne til at mødes.

Og det med at have tillid til statsministeren lyder til ikke at blive en udfordring. Den slags kan man nemlig genopbygge, mener Ellemann.

- Tillid er noget, man opbygger, og en gang imellem lider en relation et knæk. Så skal den bygges op igen. Men det kræver, at begge parter vil det. Den vilje har jeg, og det oplever jeg også, at Mette Frederiksen har.

Men selvom han selv mener, at tilliden kan genopbygges, og han altså nu i hvert fald undersøger, om en regering med Mette Frederiksen er en mulighed, så erkender kan, at det vil være et løftebrud overfor Venstres vælgere, hvis det sker.

- Lad os nu kalde en spade for en spade. Selvfølgelig er det et løftebrud. Jeg gik til valg på at blive statsminister, og det blev jeg ikke, siger han i interviewet med TV2.

Han understreger i interviewet, at han ærgrer sig over det potentielle løftebrud, men forsøger at få det bedste ud af den situation, der nu engang er.