Ellemann gad faktisk ikke politik: Nu er han minister

Jakob Ellemann-Jensen er ny miljø- og fødevareminister, mens hans søster forlader regeringen. ”En blandet følelse.”

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen foran Christian XI's Palæ, hvor Ellemann-Jensen blev præsenteret som Danmarks nye miljø- og fødevareminister. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det er den tredje Ellemann i rækken, som i dag bliver udnævnt til ny minister.

Med dagens regeringsrokade afløser Jakob Ellemann-Jensen, der hidtil har været Venstres politiske ordfører og taget de politiske slagsmål i medierne, sin partifælle Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister, efter at Lunde Larsen har meddelt, at han ønsker at stoppe som minister.

Jakob Ellemann-Jensen har som politisk ordfører kørt et tæt parløb med Venstre-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen i de seneste år, og det var også en glad Løkke, som her til formiddag kunne præsentere Jakob Ellemann-Jensen som ny minister foran Amalienborg.

- Venstres indtil nu dygtige politiske ordfører. Det tror jeg ikke, der er to meninger om, uanset hvor man spørger, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er stolte af de resultater, vi har opnået med at genskabe optimismen i hele fødevaresektoren. Nu skal vi videre. Også med et stærkere fokus på bæredygtighed, på at bekæmpe støj og møg i de store byer, og det vil Jakob være den rette til, siger statsministeren.

”En blandet følelse”

Jakob Ellemann-Jensen følger med dagens udnævnelse i fodsporene på både sin far og sin søster, henholdsvis tidligere Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen samt afgående minister fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann.

Han bliver altså en del af VLAK-regeringen, samme dag som søsteren træder ud af selvsamme regering.

Hun ventes at blive valgt som ny gruppeformand for Venstre.

- Det er selvfølgelig en lidt blandet følelse, men vi har en tradition med, at der skal være en Ellemann i Venstres ledelse, så jeg håber, hun bliver valgt som gruppeformand. Det tror jeg, hun vil være aldeles fremragende til, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han havde egentlig ikke lyst til at gå ind i politik. Det har han ved flere lejligheder fortalt, blandt andet i et større portræt i Berlingske fra 2016.

Men efter endnu engang at have råbt af en nyhedsudsendelse i fjernsynet, fik en god ven nok og sagde til Jakob Ellemann-Jensen:

- Enten så holder du mund, Jakob. Eller også går du ind i politik.

Det endte naturligvis med, at Jakob Ellemann-Jensen rent faktisk gik ind i politik. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2011, hvor han indledte sin parlamentariske karriere med at sidde fire år i opposition.

Han har siden valget i 2015 fungeret som Venstres politiske ordfører og skal nu for første gang prøve kræfter med ministergerningen.

Gjorde grin med Lunde og EU’s vandrammedirektiv

Jakob Ellemann-Jensen er både på og uden for Christiansborg kendt for sin humor, hvilket han blandt andet demonstrerede på Venstres landsmøde sidste år.

Her holdt han en sjov tale, hvor han blandt andet gjorde grin med, at hans forgænger som miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, konstant var truet af et mistillidsvotum.

Med tyk ironi fortalte han ligeledes om, hvordan flere af Venstre-gruppens medlemmer har det med at holde ”flammende indlæg om gødskningsnormer og implementeringen af EU’s vandrammedirektiv”.

Den tale blev Jakob Ellemann-Jensen i dag forholdt:

I din tale på Venstres landsmøde sidste år gjorde du grin med vandrammedirektivet. Det får du ansvaret for nu. Hvad bliver det for en opgave for dig?

- Det bliver en ny opgave, det bliver en stor opgave, det bliver også en svær opgave, hvor jeg hele tiden skal huske mig selv på, at jeg er politiker, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg er ikke ekspert. Jeg skal ikke gøre mig til teknokrat. Jeg skal have de politiske visioner for, at vi beholder et grønt Danmark. For at Danmark er i verdensklasse, både på det grønne område og fødevareområdet, siger han.

BLÅ BOG

 • Jakob Ellemann-Jensen, født 25. september 1973

 • Søn af forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og forhenværende chefredaktør Alice Vestergaard.

 • Politisk karriere

 • Folketingsmedlem for Venstre siden 2011

 • Politisk ordfører siden 2015

 • Uddannelse

 • Cand.merc.jur., Handelshøjskolen i København, 2000 til 2002.

 • HA(jur.), Handelshøjskolen i København, 1996 til 1999.

 • Grundkursus til officer af reserven, Hærens Kampskole, 1994.

 • Sergent i Hæren, Sergentskolen i Sønderborg, 1993.

 • Karriere

 • Koncernjurist, GN Store Nord A/S, 2007 til 2011.

 • Afdelingschef, IBM Danmark A/S, 2005 til 2007.

 • Jurist, IBM Danmark A/S, 2002 til 2005.

 • Juridisk rådgiver, PwC Consulting A/S, 2000 til 2002.

 • Kaptajn, Den danske Bataljon i Bosnien-Hercegovina, 1999 til 2000.

 • Premierløjtnant af reserven, Den internationale Brigade, 1996 til 1999.

 • Løjtnant, Sjællandske Livregiment, 1994 til 1996.

 • Værnepligtig menig og sergent, Den Kongelige Livgarde, 1992 til 1994.

 • Kilde: Folketinget.