Ellemann-Jensen om Venstres fremtid: Vi har brug for tid til at tænke os om

Venstres politiske ordfører vil ikke svare på, om han selv er i spil til formandsposten.

Venstre står i en alvorlig situation, lyder det nu fra partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, efter at både formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen har besluttet at trække sig.

- Lars Løkke Rasmussen, som har været Venstres formand i ti år, som har stået i spidsen for en forbedring af det her land, og som i min optik har været den absolut dygtigste politiker i nyere tid, har trukket sig som formand for vores parti. Det betyder, at vi står i en svær situation, siger han.

- I dag har vi behov for at få lov til at være det. Vi har brug for plads til lige at sætte os ned og se ud over fjorden, eller til at gå en tur i skoven. Det kalder på reflektion og omtanke, for vi skal videre, og vi skal videre sammen, men i dag skal vi have lov til at tænke os lidt om og ære dem, der har gjort en fantastisk indsats for vores parti og vores land.

Vil ikke spekulere i formandsposten

Jakob Ellemann-Jensen nævnes af mange som en oplagt kandidat til formandsposten i partiet.

Derfor er det helt store spørgsmål også, om han nu vil gå efter den post, som Lars Løkke Rasmussen har efterladt.

- Det vil jeg ikke give noget svar på i dag af de grunde, som jeg lige har redegjort for. Der skal være plads til omtanke og refleksion her i dag, siger han.

Jeg hører dig ikke afvise, at du på et tidspunkt melder dig som formandskandidat?

- Du hører mig ikke mene noget om det overhovedet.

Vil ikke kommentere processen

Lars Løkke Rasmussen har selv forklaret sin beslutning om at trække sig med en slet skjult kritik af, at han ikke kunne få lov til at fremlægge sit politiske projekt, før der skulle tales formandspost.

I stedet har den nu afgående formands kritikere ønsket et ekstraordinært landsmøde, hvor formandsspørgsmålet skulle afklares først. Hvorvidt den beslutning var fair eller ej, ønsker Jakob Ellemann-Jensen ikke at forholde sig til.

- Hele den her proces kommer jeg ikke til at kommentere på. Jeg vil gerne bede om en eller anden respekt for, at vi faktisk synes, at det her er svært. Det er helt ægte, når jeg siger, at det her har rystet os alle sammen, forklarer han.

Både partinestor Claus Hjort Frederiksen og forhenværende minister Lars Christian Lilleholt har dog hurtigt været ude med kritik af forløbet og kaldt det for henholdsvis "tragisk" og en "sort dag for Venstre".

- Jeg tror, at der vil komme med mange reaktioner i dag, og at der er mange, som har brug for at komme ud med deres følelser. Det har jeg egentlig også, og det er derfor jeg står her i dag foran jer, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det kommer vi alle sammen til at sige på hver vores måde, og det synes jeg, at der skal være plads til.

Forslag om to næstformænd

Mens dele af Venstre har været optaget af at vende dagens beslutning fra Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, så er der også kræfter, der kigger frem.

Heriblandt Herning-borgmester Lars Krarup, der ønsker en vedtægtsændring, så Venstre fremover har to næstformænd. Det vil både forhindre en kronprinsdebat samt give plads til en repræsentant for baglandet i topledelsen.

- Der er mange af de her ting, som vi kommer til at diskutere, når vi kommer længere frem. Om tre uger har vi et ekstraordinært landsmøde, og det har vi god tid til at diskutere inden da. Men det bliver ikke i dag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

FacebookTwitter