Ellemann-Jensen: Vi skal ikke hjem til blå blok, vi skal videre

Venstres formand forsvarer SVM-regeringen, men vil pege på sig selv som statsminister ved næste valg.

Venstre holdt torsdag pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Der er sket en del for Venstre det seneste år.

Efter et skuffende valg, hvor partiet mistede 20 mandater, valgte formand Jakob Ellemann-Jensen at vende blå blok ryggen og gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne.

Kort efter den nye regering blev dannet, blev Ellemann-Jensen sygemeldt med stress og vendte tilbage til dansk politik for 18 dage siden.

Derfor var der også nok at snakke om ved Venstres sommergruppemøde, hvor Jakob Ellemann-Jensen i dag svarede på spørgsmål fra pressen flankeret af formand for Danske Regioner Stephanie Lose, økonomiminister Troels Lund Poulsen, gruppeformand Lars Christian Lilleholt og politisk ordfører Morten Dahlin.

I et interview med Berlingske torsdag fortalte Ellemann-Jensen, at han ikke har nogen intention om at bryde ud af SVM-regeringen og gå tilbage til blå blok.

Og det budskab understregede han på pressemødet. "Hvornår kommer Venstre hjem til blå blok"? spurgte formanden retorisk, hvorefter han citerede Egon Olsen fra Olsen Banden-filmene:

- Vi skal ikke hjem, vi skal videre.

Hvor kategorisk er din afvisning af blå blok - er den lige så kategorisk som den afvisning af at pege på Mette Frederiksen som statsminister, som du kom med før valget? spørger DR's journalist.

- Det her er ikke en afvisning af blå blok. Det er en konstatering af, at vi får mere af vores politik igennem ved at være i den regering, vi er i nu, siger Ellemann.

- Det er politikken og ikke farven, der er det væsentligste.

Vil selv være statsminister

Men selvom han holder fast i SVM-regeringen, vil Jakob Ellemann-Jensen stadig gå efter selv at blive statsminister ved næste valg.

- Vi kommer til at gå til valg på vores egen politik og søge et regeringssamarbejde med dem, hvor vi oplever, at vi kan få den største del af vores politik igennem.

- Det politiske er styrende for os, ikke så meget navnelegen og farverne.

Ellemann vil hellere gennemføre Venstre-politik med Mette Frederiksen end at forsøge krampagtigt at være "limen, der holder sammen på en flok uregerlige blå partier, som har mere travlt med at hælde kogende vand over limen", lyder det.

Varsler store skattelettelser

Regeringen vil i den kommende politiske sæson præsentere en omfattende og ambitiøs skattereform med milliardstore skattelettelser, siger Ellemann.

- Derudover vil Venstre bruge det øgede råderum på skattelettelser, og det vil blive en del af regeringens 2030-plan, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han afviser dog at sætte beløb på eller fortælle, hvem der skal have skattelettelserne.

- Det kommer vi til at tale om i regeringen og med de partier, der vil være med til det, siger han.

I forvejen er der varslet højere beskæftigelsesfradrag og en topskattelettelse i regeringsgrundlaget.