Ellemann: Løkke blev uretfærdigt behandlet

- Det skreg til mig af uretfærdighed, siger Jakob Ellemann-Jensen om Lars Løkke Rasmussens exit.

Jakob Ellemann-Jensen er ked af den exit, som Lars Løkke Rasmussen fik fra Venstre. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen ligner lige nu den nye formand for Venstre.

Han er den eneste kandidat, der har meldt sig på banen, efter Lars Løkke Rasmussen trak sig i weekenden.

Men selv om den dramatiske uge i Venstre betyder, at Ellemann-Jensen står til at indtage en af de tungeste politiske poster i Danmark, mener han, at Lars Løkke Rasmussen fik en uretfærdig behandling i det forløb, der ledte frem til hans afgang.

Lars Løkke Rasmussen trak sig fra posten, efter en række folk i baglandet havde krævet hans afgang, og forretningsudvalget i Venstre insisterede på at holde et ekstraordinært landsmøde, hvor der kun skulle vælges ny formand og næstformand. Det ville fratage Lars Løkke Rasmussen muligheden for at holde sin beretning som formand før valget.

- Jeg synes ikke, at vi kan være bekendt at behandle en formand gennem 10 år, en statsminister over to omgange, en reformator af Danmark, den største politiske strateg i nyere tid, på den måde. Så det var jeg rigtig ked af, siger Jakob Ellemann-Jensen til P1-programmet Slotsholmen.

Hvordan blev han uretfærdig behandlet?

- Det er en lang analyse, jeg ikke skal begive mig ud i. Men at se min formand forlade partiet på den måde, det skreg til mig af uretfærdighed.

Hvis ikke Løkke var gået, var du så stillet op?

- Det er et hypotetisk spørgsmål, så det har jeg ikke taget stilling til, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ville selv flygte fra Afrika

I interviewet taler Jakob Ellemann-Jensen også om udlændingepolitik. Han står fast på den stramme politik, som Venstre fører, men han mener, at det er vigtigt at tale med respekt.

- Jo hårdere politik du lægger frem, des blødere skal du italesætte den. Når man taler om flygtninge, migranter, indvandrere, og alle de her kategorier af udlændinge, der kommer til Danmark, så skal man gøre det med respekt. Det betyder ikke, at vi skal rumme alle mennekser fra Mellemøsten og Afrika her i Europa og i Danmark, men det betyder, at vi godt kan have en forståelse for den situaiton, de er i.

- Hvis jeg boede i Nigeria og så, at i Danmark havde mine børn mulighed for at gå i skole, og jeg kunne give dem en fremtid med håb, så ville jeg da også smide børnene på nakken og drage mod nord. Så ville jeg senest blive stoppet ved Kruså og få at vide, at den går ikke. Du kommer ikke ind her. Det er også det rigtige at sige, men derfor forstår jeg godt de mennesker, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Opskriften til kagen er smidt væk

Direkte adspurgt, hvad han så siger til, at kandidaten som næstformand, Inger Støjberg, fejrede det med kage, da regeringen havde gennemført 50 stramninger af udlændinge-politikken, svarer han:

- Vi har talt mere om kage i Venstres folketingsgruppe, end Mette Blomsterberg nogensinde kommer til. Den kage er spist, fordøjet og opskriften er smidt væk.

Jakob Ellemann Jensen meldte sig i 2007 ud af Venstre netop i protest mod tonen i udlændingedebatten og var en kort tid i Ny Alliance.

Tales der ikke hårdere om flygtninge og indvandrere i dag, også i Venstre, end der blev gjort i midten af nullerne?

- Det har jeg så en mulighed for at påvirke ved at sætte mig i spidsen for butikken, konstaterer Jakob Ellemann-Jensen.

Støjberg: Vi finder løsninger

Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg er lige nu de eneste kandidater som henholdsvis formand og næstformand for Venstre.

Og Inger Støjberg ved godt, at de to angriber udlændingepolitikken fra hver sin side.

- Det er helt rigtigt, at Jakob og jeg går til opgaven på forskellige måder, og vi siger måske også tingene på forskellige måder.

- Men det ændrer ikke på, at vi altid har haft et godt samarbejde og er nået frem til gode løsninger. Også på de svære spørgsmål, som der dukker op. Man ville jo lyve, hvis man sagde, at der ikke var politiske forskelle i partier, siger Inger Støjberg til P1 Morgen.

Hun giver debatten om tildækningsforbuddet som eksempel på, at de to kan begynde hver sit sted i en debat for at slutte med at være enige.

- Der er ingen tvivl om, at der startede vi lidt fra hver vores side. Men fordi Jakob Ellemann og andre kastede sig ind i arbejdet, nåede man frem til et resultat, som alle kan se sig i, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter