Ellemann regner med at vende tilbage - men han ved ikke hvornår

Mens Venstre-formanden er sygemeldt, har regeringen nu fundet en mere 'holdbar' løsning.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt på ubestemt tid. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Der har været stille fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, siden han i begyndelsen af februar måtte sygemelde sig.

Men i dag - samtidig med udnævnelsen af en ny minister i hans fravær - satte Ellemann ord på årsagen til sit sygdomsforløb, som har været ukendt.

Venstre-formanden skriver på Facebook, at det er stress, der har holdt ham væk fra politik. Han understreger, at det var svært at tage beslutningen om at sygemelde sig.

- Det går fremad med mit helbred. Jeg er i gode hænder, og jeg glæder mig til igen at have en dagligdag på Christiansborg og i Forsvarsministeriet.

- Men jeg er også opmærksom på, at jeg skal være klar, inden jeg kaster mig over arbejdet igen. For jeg ved godt, at man ikke kan være hverken minister eller partiformand på halv kraft, skriver han.

3. februar holdt regeringen seminar i Værløse nord for København, og få dage efter måtte forsvarsminister og formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen sygemelde sig. I lang tid var det uvist, hvad årsagen var, men i dag har han selv skrevet på Facebook, at det var stress. "Det går fremad med mit helbred," skriver han. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Jakob Ellemann-Jensen er endnu ikke klar til at vende tilbage til formandsposten og til sin plads i regeringen. Men han forventer at kunne komme tilbage på et tidspunkt.

Mere holdbar løsning

Det samme forventer en række af hans politiske kollegaer. Alle, både statsministeren og topfolk i Venstre, understreger, at de forventer, at Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage.

- Det føler jeg mig overbevist om, lød det tidligere i dag fra Mette Frederiksen.

Troels Lund Poulsen, Ellemanns vikar i Forsvarsministeriet, er på samme linje.

- Jeg har for nylig mødtes med Jakob, og han er i bedring og glæder sig til at komme tilbage, og det gør vi også i Venstres folketingsgruppe og i regeringen, skriver han på Facebook.

Indtil nu har man i Venstre og i regeringen løst Ellemanns fravær ved, at økonomiminister Troels Lund Poulsen har dobbelt-jobbet som både økonomiminister og som forsvarsminister.

Men efterhånden som tiden er gået, har den model ikke været holdbar for Troels Lund Poulsen selv, som Venstre formulerer det i en pressemeddelelse. Og nu - en måned efter sygemeldingen - har man måttet finde en mere holdbar model.

En model, hvor han kan dedikere sig til forsvarsministerjobbet forud for vigtige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, nu hvor Jakob Ellemann-Jensen stadig ikke er tilbage.

Derfor blev det i dag meldt ud, at Venstres næstformand, Stephanie Lose, bliver ny minister i regeringen. Hun skal midlertidigt vikariere for Troels Lund Poulsen i Økonomiministeriet, mens han så vikarierer for Jakob Ellemann-Jensen i Forsvarsministeriet.

Dermed er der altså fundet den mere holdbare model, som Troels Lund Poulsen har efterspurgt.

Hvornår er Ellemann tilbage?

Men ændringen i regeringen skal ikke ses som et udtryk for, at Ellemanns sygemelding tager længere tid, end man først planlagde efter.

- Det er ofte sådan med sygdomsforløb, at der er en første fase, og så finder man ud af efterfølgende, hvordan det egentlig forholder sig, sagde statsminister Mette Frederiksen tidligere i dag, da hun var på Amalienborg for at præsentere Stephanie Lose som ny minister.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var torsdag på Amalienborg med regionsrådsformand Stephanie Lose (V), som nu tager orlov fra det job for at blive fungerende økonominister, indtil Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage oven på sit sygeforløb. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Og selvom hun altså er overbevist om, at Venstre-formanden vender tilbage, har hun ikke et bud på, hvornår det sker.

- Vi savner Jakob. Vi er et kollektiv - vi er også tre partier, der har valgt lidt utraditionelt at danne en regering. Så jeg er rigtig ked af, at Jakob Ellemann er syg, og vi savner, og vi mangler ham også i vores daglige arbejde.

Ellemann: 'Dybt taknemmelig'

Ellemann selv skriver da også på Facebook, at det var en svær beslutning at sygemelde sig 6. februar.

- For jeg brænder for politik og for at være med til at tage et ansvar. Ikke mindst i en situation, hvor jeg har ført Venstre i regering. En beslutning, som heller ikke var let, men jeg er overbevist om, at det er det rigtige for Danmark, skriver han.

Derfor glæder han sig også til, at han kan vende tilbage, lyder det.

- Jeg er dybt taknemmelig over, at Troels og Stephanie har trådt til og hjulpet med at køre tingene videre, mens jeg er væk.

- Det er godt at vide, at både Venstre, regeringen og ministerierne er i trygge hænder, så jeg kan koncentrere mig om at få det bedre, og vende tilbage med fornyet styrke. Det glæder jeg mig til at gøre.