Ellemann, Støjberg og Nørbys turné er slut: Vi bør give håndslag på, at vi bakker hinanden fuldt og helt op

I ni dage har kandidaterne til formands- og næstformandsposten holdt møder med partiets medlemmer.

Inger Støjberg, Jakob Ellemann-Jensen og Ellen Trane Nørby samlet til det sidste møde med Venstres medlemmer inden partiets ekstraordinære landsmøde lørdag.

Det har været nogle "gode møder" og alle er klar til at "se fremad".

Meldingerne fra kandidaterne til formands- og næstformandsposten i Venstre har nogenlunde enslydende konklusioner på de møder med partiets medlemmer, der de seneste ni dage har dannet rammen om en intern partivalgkamp om fremtidens ledelse.

I går afsluttede de tre kandidater nemlig en turné rundt i landet med et møde i Kolding, hvor de for sidste gang havde mulighed for at møde medlemmerne og overbevise dem om egne fortræffeligheder.

Venstre skal nemlig have ny formand og ny næstformand.

Det har stået klart, siden Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trak sig fra deres poster efter en for partiet opslidende sommer med stor intern uro.

To poster - tre kandidater

Hvem, der skal afløse dem, er derimod ikke afgjort endnu. Ikke helt i hvert fald. Men det bliver det i morgen, hvor Venstre holder et ekstraordinært landsmøde, der har til formål at besætte de to poster.

Kampen om formandsposten er sådan set afgjort. Kun tidligere politisk ordfører og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har meldt sit kandidatur. Han har været glad for at møde medlemmerne og ser nu frem til at samle partiet efter landsmødet.

- Det sjove, når man taler med så mange mennesker, er, at holde øje med deres mimik, når man siger forskellige ting. Og når jeg har sagt, at hvis jeg bliver valgt, betragter jeg det som et mandat til at slå hårdt ned på nye fløjkrige, så skal jeg hilse at sige, at der bliver nikket rundt omkring. Det er der en god stemning for, siger han.

Næstformandsposten bliver der derimod kampvalg om. For både tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby har meldt sig som kandidater til posten.

Derfor er det også den post, der er spænding om, når valget skal stå i morgen i Herning.

Opslidende sommer

Ellen Trane Nørby glæder sig til, at en lang sommer med en ualmindeligt lang folketingsvalgkamp, og siden en opslidende kamp i Venstre, snart er slut. Nu gælder det om at stå sammen, uanset hvem der bliver næstformand, lyder det.

- Alt det, vi har sagt og gjort og lagt frem de sidste to uger, har ingen værdi, hvis man ikke står på mål for det efter på lørdag. Jeg har sagt til Inger, at jeg synes, vi skal give hinanden håndslag på, at vi bakker fuldt og helt op uanset hvad.

- Det har jeg en klar forventning og forhåbning om. For vi skal have samlet vores parti og stå stærkt. Vi skal kunne koncentrere os om politik og om at forme Danmark og mindre om at tale med os selv internt i Venstre, siger hun.

Også Inger Støjberg betegner den seneste tid i partiet som noget, der helst skal høre fortiden til.

- Vi har haft magtkampe, der har været fløjdannelser, og der har været alt det, man bare ikke har lyst til at være en del af.

Hun mener, at Venstre kan komme styrket ud af sommerens problemer.

- Jeg er ikke i tvivl om, at den svære tid, vi har været igennem, har vi lært rigtig meget af. Der er et enormt ønske om at lægge alt det bag os og komme fremad på en ordentlig måde, siger Inger Støjberg.

Venstres ekstraordinære landsmøde løber af stablen i morgen i Herning. På dagsordenen er kun to reelle punkter: Valg af formand og valg af næstformand. Resultaterne forventes at være klar inden klokken 13.