Ellemann: 'Vi har højt til loftet i Venstre, men når man brager hovedet igennem det, har det konsekvenser'

Flere folketingsmedlemmer bakker op om formandens fyring af Kristian Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen ankommer til gruppemøde. Partiet Venstre holder gruppemøde på Christiansborg for første gang efter, at den tidligere næstformand Kristian Jensen er blevet frataget sit ordførerskab og sine udvalgsposter, tirsdag den 14. januar 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der er nogle spilleregler i Venstre, som alle kender - inklusive Kristian Jensen. Og når han bryder dem 'noget så eftertrykkeligt', er det nødvendigt at sende et klart signal.

Sådan lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen, efter at hans kontante degradering af tidligere næstformand Kristian Jensen i weekenden fik folk til at spærre øjnene op.

- Vi har højt til loftet i Venstre, men når man brager hovedet igennem det, så har det konsekvenser, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Den tidligere næstformand og udenrigsminister, der længe forventede at overtage formandsposten i Venstre efter Lars Løkke Rasmussen, blev i weekenden strippet for samtlige udvalgsposter og sit ene ordførerskab for Arktis.

Det var Venstre-toppens reaktion, efter at Kristian Jensen havde luftet sine tanker om behov for brede reformer med et længere sigte for både økonomi og klima i samarbejde med Socialdemokratiet.

Sådan en solomelding bryder med de gængse spilleregler i partiet, lød det, men selv udtalte Kristian Jensen efterfølgende, at han var "overrasket" over konsekvenserne.

Det burde han ikke være, mener hans formand.

- Man melder ikke noget ud på nogen politikområder, uden at vi har diskuteret det i Venstres folketingsgruppe, og uden at det er bare nogenlunde koordineret, siger Jakob Ellemann-Jensen.

"En fremragende kapacitet"

Men er du enig i det, Kristian Jensen sagde - altså behovet for reformer med andre partier?

- Jeg mener, der er behov for lige præcis det, som vi viste med vores finanslovsforslag, altså et skattestop, at vi prioriterer vores råderum til den grønne omstilling, at vi ikke gør det dyrere at være dansker, og at vi leverer på det velfærdsløfte, vi har givet danskerne.

Netop det økonomiske grundlag for fremtidens velfærd og grønne omstilling var omdrejningspunktet i Kristian Jensens opfordring.

Jakob Ellemann-Jensen mener da heller ikke, at Kristian Jensens politiske karriere i Venstre er slut.

- Han er en fremragende kapacitet, siger Jakob Ellemann-Jensen og påpeger, hvordan Kristian Jensens erfaring spænder over 20 år som medlem af Venstres folketingsgruppe, 10 år som næstformand, foruden at han har været gruppeformand og både finans- og udenrigsminister.

- Men det betyder, at han fra nu af ikke har nogen ordførerskaber og ingen udvalgsposter, siger formanden.

Opbakning til formanden

Straffen for at fremlægge politiske visioner uden godkendelse fra partitoppen er da også på sin plads, mener flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe.

- Nogle gange er der behov for, at der bliver trukket en streg i sandet, siger Lars Christian Lilleholt.

Han forventer, at det er proceduren, uanset hvem det er, der ikke holder takten i partiet.

- Det handler jo om, hvor vi skal lægge os henne som parti, store reformer og sådan. Det kan man ikke bare spille ud med, uden at have koordineret det med partitoppen, siger han.

Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer, stemmer i.

- Man kan ikke sige hvad som helst, konkluderer han.