Ellemann vil give det største borgerlige parti Statsministeriet: Det er naturligt

De blå partier vil hverken pege på Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape Poulsen som statsminister endnu.

Jakob Ellemann-Jensen reagerede i dag på, at Søren Pape Poulsen nu officielt er statsministerkandidat. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Det kommer ikke ligefrem som et chok for Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke længere er eneudfordrer til Mette Frederiksens post som statsminister til folketingsvalget.

Faktisk har han betragtet Søren Pape Poulsen som statsministerkandidat længe, forklarede han på et pressemødeChristiansborg mandag eftermiddag.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at det skal være det største borgerlige parti efter valget, der skal have statsministerposten - hvis der er blåt flertal.

- Det er naturligt, at det er det største parti, der har serveretten. Sådan er det traditionelt. Forudsætningen for det er selvfølgelig, at man har opbakningen.

- Vi vil gerne tage ansvaret. Det vil vi begge to. Det må være mandaternes logik efter et valg. Første forudsætning for det er, at vi har et blåt flertal. Nu må vi se, hvornår valget kommer. Så må vi se, hvordan mandaterne ser ud bagefter, siger han.

I den seneste meningsmåling, foretaget af Epinion for DR og Altinget, står Venstre bedre end Konservative. Her står Venstre og Jakob Ellemann-Jensen til 14,2 procent af stemmerne, mens Konservative og Søren Pape Poulsen står til 11,5 procent af stemmerne.

Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) er begge statsministerkandidater. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Ellemann: Vil hellere holde Søren i hånden end at slå på ham

Det er dog ikke det vigtigste, hvem der ender i Statsministeriet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det vigtigste for os er en borgerlig regering. Jeg tror fint, at Søren (Pape Poulsen, red.) kunne leve med at være minister i en regering med mig som statsminister. Jeg vil fint kunne være en minister i Sørens regering, siger han.

Tidligere i dag sagde den konservative partileder, at han mener, at han vil være den bedste statsminister i Danmark.

I videoen herunder kan du se Jakob Ellemann-Jensen forklare, hvem der skal have statsministerposten, hvis de borgerlige partier får flertal efter valget.

Sjovt nok har Jakob Ellemann-Jensen det omvendt, hvis man kigger på de to over for hinanden.

- Det handler også om personer og troværdighed. Det er derfor, at jeg i al ubeskedenhed har sagt, at jeg vil være statsminister i Danmark. Det tror jeg, at jeg ville være udmærket til. Det tror jeg faktisk, at jeg ville være den bedste til overhovedet.

Kan du slå Søren Pape?

- Foreløbig vil jeg meget hellere holde Søren i hånden end at slå på ham.

Lige nu er samtlige partier på Christiansborg i fuld gang med at forberede den kommende valgkamp. Folketingsvalget skal holdes senest 4. juni næste år - men Radikale Venstre har truet med at vælte regeringen, hvis Mette Frederiksen (S) ikke udskriver valget, inden Folketinget åbner 4. oktober.

Pape eller Ellemann? Blå partier afviser at pege på en nu

Hvis enten Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape Poulsen skal være statsminister, så kræver det opbakning fra flere partier. Og her er det nærliggende at kigge på partierne i blå blok.

For hvem er deres favorit, hvis der kommer et blåt flertal efter folketingsvalget?

Det er det store spørgsmål. Til gengæld er svarene fra samtlige partier ret så vævende.

- For mig er det ikke så afgørende, om der står Søren eller Jakob på brevkassen ovre i Statsministeriet. Det afgørende er, hvad det er for en politik, der føres, siger Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti.

- Jeg kommer ikke til at sige et navn. Det vil betyde, vi allerede havde solgt vores sjæl. Jeg kommer til at sælge Dansk Folkepartis mandater så dyrt som overhovedet muligt.

Nogenlunde samme melding kommer fra Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

- Det må vi se efter et valg. Nu skal vi have et borgerligt flertal, og når vi så sidder på den anden side af valget, så må vi jo se, hvad de to statsministerkandidater vil, siger hun.

Pernille Vermund flankeret af de to kandidater til statsministerposten fra blå blok. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Også Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne kan blive afgørende, fordi de i den seneste måling fra Epinion, foretaget for DR og Altinget, står til at få over 10 procent af stemmerne ved det kommende valg.

Men hun peger heller ikke på en favorit.

- Danmarksdemokraterne kommer til at tage bestik af, hvilken politik de to statsministerkandidater vil føre og se, hvem man kan stole på, siger hun ifølge Ritzau.

Og endelig vil Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, også se tiden an.

- Det, jeg har fokus på nu, er at sikre et blåt flertal, og at Liberal Alliance får et godt valg, så vi kan få noget politik igennem efter valget.

I videoen nedenfor kan du se Søren Pape Poulsen melde sit kandidatur til statsministerposten.