En togbillet over Storebælt er steget mere end meget andet

Ifølge en trafikforsker er der ingen grund til at slå alarm.

Beregninger, som Danske Bank har lavet for DR, viser, at togbilletter med DSB fra København til både Aalborg, Aarhus og Odense er steget mere end forbrugerpriserne generelt er steget siden 2010. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

Det er de generelle prisstigninger, som er årsag til DSB's varsel om stigende billetpriser fra januar 2024.

Sådan lyder det fra DSB selv.

Men beregninger, som Danske Bank har lavet for DR, viser, at togbilletter med DSB fra København til både Aalborg, Aarhus og Odense er steget mere end forbrugerpriserne generelt er steget siden 2010.

I 2010 kostede en standard billet med DSB fra eksempelvis København til Odense 244 kroner. Hvis prisstigningen fulgte andre forbrugsvarer, skulle den fra januar koste 319 kroner, viser en beregning fra Danske Bank.

Men med den nyeste prisstigning fra januar 2024 er DSB-billetten steget i alt 12 procentpoint mere end andre varer siden 2010 – og koster 349 kroner fra næste år.

Og det er problematisk, mener Sofie Lippert, der er transportordfører for SF.

- Så er det jo klart, at det er tog- og busturen, man prioriterer fra. For man kigger på, hvornår det er billigere at tage bilen. Og det kan godt være, det bliver billigere for den enkelte forbruger. Men det er dyrt for vores samfund, når folk træffer det valg.

Også hos Dansk Folkeparti vækker de stigende priser opsigt.

- Jeg synes, det virker åndssvagt for at være helt ærligt. Hvis man vil have flere til at tage den offentlige transport, så kræver det så sandelig også, at der er mulighed for at betale sig fra det, siger partiets transportordfører, Nick Zimmermann.

Tilbage i 2010 stillede daværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) danskerne billigere togbilletter i udsigt: Togbilletterne var alt for dyre, og alt for mange passagerer måtte over lange strækninger finde sig i at stå op.

- Det er fundamentalt, at der skal ske noget, sagde den daværende transportminister dengang.

I dag ønsker Venstres nuværende transportminister Thomas Danielsen ikke at stille op til interview.

Trafikforsker maner til besindighed

Men spørger man trafikforsker Jeppe Rich fra Danmarks Tekniske Universitet, så er der intet alarmerende i forskellen på de stigende forbrugerpriser og billetpriser.

- Hvis vi nu ser over perioden, så følger priserne nogenlunde hinanden, siger han.

Han bemærker desuden, at andelen af orange-billetter er steget over de seneste år, og at gennemsnittet for prisen på en togbillet derfor vil lægge noget lavere end standardprisen.

Det er Trafikstyrelsens opgave at sikre sig, at billetter til den kollektive transport ikke stigere mere, end den må ifølge det, man kalder takstloftet. Og den myndighed må man stole på, gør sit arbejde, siger Jeppe Rich.

Takstloftet vurderes ud fra forskellige indikatorer. Og der er lønudgifterne for DSB den faktor, som vægter højest, forklarer Rich videre. Han fortæller desuden, at DSB har store udgifter til løn.

Derfor kan den større stigning i priserne på en tur fra København til Odense, Aarhus eller Aalborg godt retfærdiggøres, mener han.

'De kører, som vinden blæser'

Til januar har DSB varslet prisstigninger på op mod 13 procent i forhold til året før. Og prisstigningen fra den ene dag til den anden, kan være det, som får nogle til at stejle, påpeger transportforskeren.

- Det er nok mere, fordi prisstigningen kommer på én dag, at den virker meget større, end de prisstigninger, vi ellers oplever, som sker løbende, siger Jeppe Rich.

Tilbage på Christiansborg kan Nick Zimmermann dog stadig ikke forstå, at man overhovedet taler om prisstigninger hos DSB.

- De kører, som vinden blæser. Så folk har kæmpe problemer med at komme til og fra job og fritidsaktiviteter med offentligt transport allerede i dag. Nu lægger man så op til at gøre det endnu dyrere.

Både SF og DF vil have regeringen til at finde penge på den kommende finanslov for at holde priserne nede.

- Fordi vi ved, at prisstigninger betyder, at flere vælger bilen fremfor toget eller bussen. Det er skidt for både klima, miljø og trængsel, siger Sofie Lippert.