Endnu en kommission anbefaler roadpricing

Blandt Produktivitetskommissionens forslag til mere effektiv transport er roadpricing

Roadpricing er godt mod trængslen, mente Trængselskommissionen. Og for produktiviteten, mener nu Produktivitetskommissionen. Arrrr, lyder det fra regeringen.

Når regeringens Produktivitetskommission i dag præsenterer sin analyse om transport og digital infrastruktur, vil roadpricing være blandt forslagene, erfarer dr.dk.

Kommissionens overordnede anbefalinger lyder ifølge dr.dk's oplysninger: Investér i de projekter der giver størst samfundsøkonomisk afkast, skab rammer for en velfungerende digital infrastruktur, og brug betaling til at reducere trængslen.

Og netop det sidste forslag, der handler om roadpricing, kan skabe hovedpine hos regeringen.

Allerede lagt i graven

Redskabet blev så sent som i september anbefalet af en anden kommission nedsat af regeringen, nemlig Trængselskommissionen.

Dengang ilede transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) med at lægge forslaget i graven. Regeringen var end ikke villig til at give det forsøg, som Trængselskommissionen foreslog, en chance.

Nu, knap fire måneder senere, kommer samme anbefaling så fra Produktivitetskommissionen med tidligere overvismand Peter Birch Sørensen i spidsen.

Roadpricing er et godt værktøj til at få nedbragt den trængsel, der i sidste ende tærer på samfundsøkonomien i form af tabt produktivitet, lyder forklaringen i analysen.

Produktivitetskommissions femte delanalyse præsenteres ved et pressemøde i dag. Den endelige rapport ventes til marts.

Kommissionens opgave er at kortlægge årsagerne til den relativt lave danske produktivitet samt at komme med konkrete anbefalinger.