Endnu en økonomisk slankekur venter Forsvaret

Sparekniven skal igen svinges over Forsvaret. Forsvarsministeriet vil spare millioner, så der bliver råd til nye initiativer.

Danske soldater i Letland til Nato-øvelsen Silver Arrow 2015. Øvelsen finder sted fra den 14. september til den 29. september 2015 og i alt vil omkring 1.000 udenlandske soldater deltage sammen med de lokale lettiske soldater. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Et sparekrav i millionklassen rammer nu Forsvaret, men det er uklart, hvad pengene, som bliver barberet af forsvarsbudgettet, skal bruges til, skriver Berlingske.

Angiveligt vil Forsvarsministeriet hente flere penge fra Forsvarets drift til at investere i nye initiativer, og det betyder nedskæringer på cirka 2,5 procent af driftsudgifterne.

Ifølge Berlingskes oplysninger forventer Forsvarsministeriet, at den nye besparelse vil løbe op i cirka 300 millioner kroner om året. Millionhullet i budgettet skal lægges til de 2,7 milliarder kroner, som Forsvaret skal spare årligt ifølge forsvarsforliget fra 2012.

I næste uge skal forsvarets fem styrelseschefer i Forsvarsministeriet give deres plan for, hvordan de vil svinge sparekniven.

Der er angiveligt tale om en såkaldt "omprioriteringsplan", men hvad den indeholder er uklart.

DF: 'Dybt bekymrende'

I et brev, som Berlingske er i besiddelse af, til Forsvarsministeriets styrelseschefer skriver departementschef Lars Findsen, at pengene skal bruges til "geninvestering og udvikling på udvalgte områder".

Sammen med brevet har styrelsescheferne fået en vejledning i, hvordan de skal spare, og her bliver tre metoder fremhævet.

Forsvarschefen og de øvrige styrelseschefer kan effektivisere den nuværende drift yderligere, de kan skrue ned for deres nuværende aktivitetsniveau, og de kan foreslå helt at droppe nogle af deres nuværende opgaver, skriver Berlingske.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, kalder det "dybt bekymrende", at Forsvaret skal spare yderligere.

Ordførere ikke orienteret

Hverken hun eller De Konservatives ordfører på området, Rasmus Jarlov, er blevet orienteret. Heller ikke forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) har hørt om initiativet.

Det var ikke muligt for Berlingske at høre forsvarsminister Carl Holst (V), men Forsvarsministeriets koncerndirektør, Bjørn Bisserup, afviser, at der er tale om en spareplan.

/ritzau/

Facebook
Twitter