Energiplan koster tusinder for danske familier

Det koster at investere i fremtiden, siger den ansvarlige minister. Oppositionen er ikke tilfreds.

Radiator, varme, kulde, koldt, fryse (© Colourbox)

I et sidste øjebliks-forsøg på at få oppositionen med i et bredt forlig om på størrelsen danskernes el-regninger de kommende årtier, barberer klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) nu en rund milliard kroner af sin oprindelige plan.

I regeringens første udspil ville man bruge 5,6 milliarder på at gøre Danmark uafhængig af olie, kul og gas i 2050 og få mere end halvdelen af energiforbruget dækket ind af vindkraft i 2020, men det beløb lyder nu på 4,6 milliarder kroner.

Stridspunktet mellem regeringen og de borgerlige er, hvor meget omstillingen til mere grøn energi skal koste forbrugerne i ekstra skatter og afgifter.

Det koster at investere i fremtiden

TV Avisen har regnet på det. For en typisk familie vil det sammen med de stigede oliepriser betyde 5-6000 kroner mere om året, hvis regeringens energiplan bliver vedtaget.

- Vi bliver nødt til at sige det ligeud. Det koster noget investere i fremtiden, men det koster også noget at lade være. Hvis ikke vi nu sikrer os imod de stigende priser på fossile brandstoffer, og gør os mindre afhængige af dem, kommer vi til at betale en meget høj regning senere, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) til TV Avisen.

Alt for dyrt

Venstre og De Konservative mener dog stadig, at regeringens energiudspil bliver alt for dyrt for danske familier og virksomheder.

De står fast på de 3,6 milliarder, som lå i deres eget udspil inden valget. Og ydermere vil partierne have fjernet den planlagte NOx-afgift til 600 millioner kroner.

- Det kommer til at koste de danske familier rigtig mange penge. De kommer til at koste dansk erhverv rigtig mange penge. Jeg frygter, at det vil betyde, at vi kommer til at tabe rigtig mange danske arbejdspladser. Og det kommer til at forringe familiernes muligheder for at bruge penge på andre tiltag, når pengene bliver bundet i varmeregningen, siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, til TV Avisen.

Skridt i rigtige retning

Han bakkes op af Mike Legarth fra De Konservative.

- Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen lytter til vores synspunkter, og det er et skridt i den rigtige retning at barbere ned på det første udspil. Men det er ikke tilstrækkeligt, og vi har tydeligt tilkendegivet over for ministeren, at den regning, vi giver videre til forbrugerne for at lave denne grønne omlægning, ikke må blive for stor, og det er den stadig, siger energiordføreren til TV Avisen.

Facebook
Twitter