Engell: Enhedslisten er de store tabere

Efter at den nye energiaftale er kommet på plads, står Enhedslisten som den store taber, mener Hans Engell.

enhedslisten (Foto: Torkild Adersen © Scanpix)

Det lykkedes ikke Enhedslisten at lave en energiaftale alene med regeringen. Forhandlingerne trak ud, alle de andre partier - bortset fra Liberal Alliance - kom med, så Enhedslisten står nu tilbage som taberne.

Det er en ydmygende position, mener politisk kommentator og tidligere konservativ minister Hans Engell.

- Enhedslisten er regeringens parlamentariske grundlag, som støttede det udspil, regeringen startede med. Alligevel valgte regeringen at forhandle med de borgerlige. Enhedslisten står nu noget forpjusket tilbage som taberne, siger han.

Regeringen vil ty til borgerlige

Når man ikke har kunne bruge Enhedslisten til at lave en aftale, hvor man kunne banke de borgerlige på plads, så er det svært at se hvilke andre forlig, man vil kunne lave med dem, mener han.

Derfor vil Enhedslisten nok få en rolle som partiet, der skal støtte regeringen, men når det gælder de rigtigt store forlig, vil regeringen henvende sig til de borgerlige.

Dermed er der lagt et parlamentarisk spor som, formentlig kommer til at vare resten af valgperioden.

Lidegaard er vinderen

I den anden ende af skalaen står klimaminister Martin Lidegaard (R), der har stået for forhandlingerne, som den helt store vinder, mener Hans Engell.

- Lidegaard har forhandlet en meget stor aftale på plads. Det er den første brede aftale regeringen får i hus. Han har vist sig som en meget dygtig og fingernem forhandler, siger Hans Engell.

Han mener også, at de borgerlige kan glæde sig over aftalen, da det er med til at afmontere en del af den kritik, der har været om, at partiet skulle have lagt sig i venteposition i hængekøjen.

V faldet ud af hængekøjen

- Det viser, at Venstre er klar på at indgå forlig med regeringen, hvis partiet kan opnå nok indrømmelser. De er faldet ud af hængekøjen, og på den måde har de også fået meget ud af det, siger Hans Engell.

Venstres Lykke Friis lavede en stor plan for energiaftalen, da hun var klima- og energiminister. Derfor bemærker Hans Engell, at det er hende, der har lagt skinnerne et lang stykke ad vejen, hvortil Martin Lidegaard i den nuværende regering lægger resten.

Aftalen kommer til at betyde, at der er ro på energiområdet i en lang årrække. Set i et globalt perspektiv er Danmark et lille land, men aftalen er markant, mener Hans Engell.

Facebook
Twitter