Enhedslisten afviser at uddanne efter ledighed

Ingen kan forudse, hvor de ledige job er i fremtiden, mener Enhedslisten.

Undervisningsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten mener ikke, universiteterne skal uddanne studerende efter behov. (© DR)

Det er en rigtig dårlig ide at optage studerende på videregående uddannelser efter, hvor stort behovet for arbejdskraft er på den anden side.

Sådan lyder det fra Enhedslisten i dag, efter at flere rektorer i Jyllands-Posten har meldt sig klar til at finde en ny optagelsesmodel på universiteterne, som tager højde for, hvor der er stor ledighed.

- Hele problemet er, at vi hverken herinde på Christiansborg eller nogen andre steder kan forudse, indenfor hvilke sektorer der kommer til at være jobs, siger Rosa Lund, uddannelsesordfører for Enhedslisten.

Hun kommer derefter med et eksempel på et fag, hvor det ikke var muligt at forudse efterspørgslen på arbejdskraft.

- Op gennem 00'erne fik alle at vide, de skulle være folkeskolelærere, for dem ville der komme til at mangle. Nu er dimittendledigheden for lærere på 20 %, og det er ret højt, siger Rosa Lund.

Ansvar for at skabe arbejdspladser

Det er ifølge Rosa Lund heller ikke en dårlig ting for samfundet, at studerende bliver uddannet til et fag, hvor der er høj ledighed. Tværtimod er det med til at udvikle Danmark i en mere innovativ retning.

- Der er jo mange, der får arbejde indenfor helt andre felter, end de egentlig havde regnet med, da de startede på deres uddannelser og på den måde, så skaber de et nyt behov på arbejdsmarkedet, siger Rosa Lund.

Hun mener, at politikerne i stedet bør sørge for, at der er jobs til studerende, når de er færdige.

- Det at der bliver uddannet til ledighed er jo et argument for at skabe arbejdspladser. Så derfor handler det i højere grad om at skabe dem i stedet, siger Rosa Lund.

Rektorerne er enige

I flere år har skiftende ellers ministre efterlyst, at landets universiteter slipper færre ind på studier, der ikke fører til et fast job.

Men nu er en række rektorer fra landets største universiteter klar til at finde en ny optagelsesmodel. Det gælder blandt andet rektorerne fra København, Aarhus, Roskilde og Aalborg Universiteter samt Danmarks Tekniske Universitet.

-Vi har på universiteterne nok hidtil tænkt, at vi nøjes med at uddanne, men det er ikke længere nok. Med den beskæftigelsessituation, som vi har i dag, bliver vi nødt til at forholde os til kandidaternes jobmuligheder, siger Ib Poulsen til Jyllands-Posten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk