Enhedslisten-borgmester lovede at droppe eftervederlag: Har fået udbetalt en halv million skattekroner, som ryger i partikassen

Modsat sit løfte, har tidligere-Enhedslisten-borgmester i København modtaget en halv million, som hun har sendt videre til partikassen.

(ARKIV) Nyligt afgående Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har modtaget eftervederlag fra Københavns Kommune på omkring en halv million - penge hun har sendt videre til Enhedslistens partikasse - på trods af lovning om at droppe at modtage vederlaget. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Enhedslisten er blandt de hårdeste kritikere af lukrative lønforhold for politikere, og især dobbeltløn til politikere har fået hårde ord med på vejen fra venstefløjspartiet.

Ikke desto mindre modtager Enhedslistens nyligt afgåede teknik- og miljøminister i København, Ninna Hedeager Olsen, dobbeltløn fra to offentlige kasser.

Som nyligt afgået teknikborgmester i København fik Ninna Hedeager Olsen ved årsskiftet over en halv million kroner i eftervederlag fra Københavns kommune - helt nøjagtigt 543.000 kr. før skat - bekræfter Københavns kommune over for DR Nyheder.

Og samtidig hæver hun en fuldstidsløn som lektor hos sin nye arbejdsgiver, den offentlige uddannelsesinstitution Københavns Professionshøjskole, bekræfter institutchef Dorte Müller.

Anders Jonassen mener, det er på sin plads, at Ninna Hedeager Olsens eftervederlag ender i Enhedslistens partikasse, så reglerne er ens for alle partier, siger han.

Pengene fra eftervederlaget har Ninna Hedeager sendt videre til partikassen i Enhedslisten, oplyser Ninna Hedeager Olsen i en mail til DR Nyheder.

Og det er på sin plads, mener talsmand for Enhedslisten i København, Anders Jonassen.

- Det bedste ville jo være, hvis vi kunne få afskaffet eftervederlag for folk i alle partier. Men indtil vi kan det, står vi i et dilemma, og der har vi valgt at tage pengene i partiskat, så den konkrete politiker – i det her tilfælde Ninna – ikke opnår nogle privilegier, siger Anders Jonassen.

Men er det ikke dobbeltmoralsk af jer at tage imod skatteborgernes penge her, når I samtidig mener, at det er forkert, at Ninna Hedeager Olsen får dobbeltløn fra to offentlige kasser?

- Nej, det synes jeg slet ikke. Der har vi valgt, at der skal være de samme regler for alle partier, indtil vi har fået flertal for at ændre reglerne for alle partier. Men jeg må da være ærlig at sige, at der også er folk i Enhedslisten, som synes vi skal gå forrest og frasige os det, siger Anders Jonassen.

Men skatteyderne kan vel ikke bruge det til noget, at Ninna Hedeager Olsen bare sender penge videre til jer?

- Nej, skatteyderne kan jo stemme på Enhedslisten, som gerne vil lave reglerne om for alle. Men vi har den holdning, at indtil vi får lavet reglerne om, så opkræver vi pengene til partiskat, så hun ikke får en krone selv. Det redder ikke skatteborgernes penge, det er jeg enig i. Men vi synes, at reglerne skal være ens for alle politikere, siger Anders Jonassen.

Løber fra løfte

I kølvandet på en meget omdiskuteret sag om dobbeltløn, som hendes forgænger som Enhedsliste-teknikborgmester i København Morten Kabell havnede i for fire år siden, udtalte Ninna Hedeager Olsen ellers:

- Jeg ved allerede nu, at jeg har et job at vende tilbage til, da jeg kun har orlov fra min stilling som lektor på Professionshøjskolen Metropol. Derfor har jeg også allerede nu gjort op med mig selv, at jeg ikke vil tage imod et eftervederlag.

DR Nyheder ville gerne have interviewet Ninna Hedeager Olsen om, hvorfor hun alligevel har taget imod eftervederlaget på den halve million, når hun samtidig modtager løn fra sit nye arbejde som lektor. Men hun ønsker ikke at lade sig interviewe.

I en mail understreger hun, at hun netop ikke modtager eftervederlaget personligt, men altså sender dem videre til partikassen.

- Jeg følger Enhedslisten Københavns vedtagne regler, som har været kendt siden generalforsamlingen i 2018 - og jeg har sendt pengene videre til Enhedslisten København. Jeg har ikke har mere at tilføje, skriver Ninna Hedeager Olsen.

Uenighed i baglandet

Da Enhedslisten i 2018 fastslog, at penge fra dobbeltløn fremover skulle sendes videre til partikassen, var der stor intern uenighed. Og ikke alle i Enhedslistens bagland mener i dag, at Ninna Hedeager Olsen har overholdt sit løfte, selv om hun sender pengene videre til partikassen.

- Jeg synes, politikere i almindelighed får rimelig gode vilkår. Her er tale om vilkår, der slet ikke svarer til de mennesker i samfundet, vi gerne vil forsvare. Derfor må det virke uforståeligt for folk, at man efter at være borgmester i fire år, så får man en halv million med i lommen, og man har i øvrigt et arbejde, siger Vibeke Syppli Enrum, der er medlem af Enhedslistens bestyrelse i Region Syddanmark.

- Problemet er, at hun aldrig skulle have taget imod dem. Og hvis hun ikke havde kunnet undgå det, skulle hun have sørget for, at pengene gik til nogle af de grupper i samfundet, der har det meget sværere - enlige forsørgere, flygtninge og andre, siger hun.

Kaldte tidligere minister "grådig"

Pernille Skipper kaldte det pamperi af værste skuffe, da tidligere forsvarsminister Carl Holst modtag eftervederlag fra Region Syddanmark på over 800.000 samtidig med sin løn som forsvarsminister. Enhedslisten stillede derefter beslutningsforslag om, at det ikke skulle være muligt at modtage eftervederlaget samtidig med, at man modtager løn. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix Denmark)

Enhedslisten har gentagne gange været stærkt kritiske over for politikere, der modtager dobbeltløn. Eksempelvis beskyldte partiets tidligere frontfigur Pernille Skipper daværende forsvarsminister Carl Holst for ”grådighed” og for ”pamperi”, da han i 2015 kom i skudlinjen fordi han modtog eftervederlag fra sit tidligere job som formand for Region Syddanmark samtidig med sin ministerløn.

- Det er grådigt og et udtryk for pamperi, at Carl Holst insisterer på at modtage dobbeltløn, sagde Pernille Skipper dengang, og tilføjede, at der helt klart er et "hul i lovgivningen".

- Det svarer i mine øjne til, at man insisterer på at modtage dagpenge og modtage løn fra et almindeligt arbejde samtidig, sagde Pernille Skipper.

Møgsag om dobbeltløn også i Dansk Folkeparti

Diskussionen om dobbeltløn for afgåede borgmestre udviklede sig for fire år siden til en møgsag for både Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Først i Enhedslisten, hvor der dengang var intern heftig kritik af Morten Kabell for at modtage både eftervederlag på en halv million kroner som afgående teknik- og miljøborgmester og samtidig få løn fra sit nye chefjob i det private erhvervsliv.

Som reglerne i Enhedslisten kræver, betalte Morten Kabell i alt 130.000 kroner af eftervederlaget i partiskat til partiets københavnerafdeling. Og efter en større shitstorm og intern kritik fra blandt andet Enhedslistens Pelle Dragsted, endte Morten Kabell med at donere sin del af eftervederlaget til godgørende formål.

Men denne gang er der altså ikke nogle af pengene fra eftervederlaget, som ryger videre til velgørenhed, fastslår Anders Jonassen fra Enhedslisten København.

Også Dansk Folkeparti havde efter forrige kommunalvalg sagen om dobbeltløn inde på livet. Dansk Folkepartis fratrådte kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen, fik efter sidste kommunalvalg udbetalt en halv million kroner i eftervederlag.

Men få timer efter at DR dengang kunne fortælle, at han samtidig modtog løn fra sit nye job som ansat i Dansk Folkepartis organisation – og dermed fik dobbeltløn – valgte han efter en snak med partiets daværende formand, Kristian Thulesen Dahl, at meddele, at han ville betale alle pengene tilbage til kommunekassen.

Peter Skaarup (DF) kalder det dobbeltmoralsk, at Enhedslisten lover ikke at tage imod eftervederlaget, men alligevel gør det. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Og står det Peter Skaarup, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti, er det derfor dobbeltmoralsk, at Enhedslisten ikke efterlever deres løfter.

- Jeg synes, Enhedslisten har et kæmpe problem. Ninna Hedeager har selv udtalt, at det eftervederlag vil man ikke tage imod, og alligevel gør man det. Og det er et katastrofalt signal, som Enhedslisten og nogle politikere sender til befolkningen, at man bare kradser penge ind, man har lovet ikke at tage imod. Det virker fuldstændig dobbeltmoralsk, siger han.

Men hun siger jo, at hun ikke har taget imod dem, for hun har sendt dem videre?

- Det er muligvis sådan, hun ikke selv har beholdt pengene. Men Enhedslisten tager jo så pengene i partiskat, og dermed betaler skattebborgerne fortsat. Og set fra deres side er det sådan set ligegyldigt, hvem der får pengene. Det afgørende er, at man skal levere det her ret store beløb i eftervederlag. Det er problematisk, siger Peter Skaarup.

DR Nyheder har prøvet at få en kommentar fra Enhedslistens frontfigur, Mai Villadsen. Hun er endnu ikke vendt tilbage.