Enhedslisten og Alternativet er ude af regeringsforhandlingerne

Ifølge Enhedslisten vil Mette Frederiksen forhandle videre med højrefløjen.

Enhedslisten skal ikke længere ind og være en del af Mette Frederiksens forhandlinger. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Enhedslisten er ikke længere en del af Mette Frederiksens forhandlinger om en ny regering.

Det siger politisk ordfører Mai Villadsen på vej ud fra et forhandlingsmøde i Statsministeriet.

- Mette Frederiksen har valgt at vende ryggen til det rødgrønne flertal, som befolkningen ellers gav hende, og gå til højrefløjen og forsøge at danne regering med dem.

For ifølge Mai Villadsen har Mette Frederiksen meddelt partiet, at hun fremover vil fortsætte forhandlingerne med højrefløjen, og at Enhedslisten derfor ikke længere skal være en del af forhandlingerne.

Og det falder ikke i god jord hos Enhedslistens frontfigur.

- Derfor siger hun jo også farvel til de resultater, vi gennem de sidste rigtigt mange år har opnået i fællesskab, og vi ser nu en ny og meget mere højredrejet Mette Frederiksen, som nu har valgt Venstre i stedet for de mange fattige børn, som lige nu har akut behov for hjælp i en meget presset tid.

- Valgt højrefløjen, som historisk har stået for massivt klimanøl og svigt af vores natur, valgt at samarbejde med en blok, som har stået for nedskæringer og privatisering af vores velfærd, siger Mai Villadsen.

Også Alternativet har i lyset af Mette Frederiksens forsøg på at danne en regering hen over midten valgt at forlade forhandlingerne, fortæller partileder Franciska Rosenkilde.

- Vi var til forhandlingsmøde i går, og der kunne vi godt se, hvad vej det gik. Så det har vi også besluttet. Efter mødet i går gav det sig selv, og det har vi meddelt statsministeren.

Ligesom Mai Villadsen er hun ærgerlig over, at Mette Frederiksen ikke vil gøre brug af det, de kalder "det rødgrønne flertal" af partier på venstrefløjen til at danne en regering.

- Hun har søgt sit flertal over midten, hvilket er beklageligt, nu hvor der er et rødgrønt flertal. Vi har hele tiden været tydelige om, at det er ikke noget, vi bakker op om, siger hun.

Melding fra Mette Frederiksen senere

Selvom Mette Frederiksen ifølge Enhedslisten nu forhandler videre med de blå partier om en ny regering, kan det jo ske, at de forhandlinger ikke fører til noget. Men er Enhedslisten i så fald parat til at vende tilbage til forhandlingerne og se, hvad det kan føre til?

- Jeg vil på det kraftigste opfordre Mette Frederiksen til at rette den her fejl og benytte sig af det rødgrønne flertal. Men tilliden ligger da på et lavt sted, når hun vælger blå blok fremfor det rødgrønne flertal, lyder svaret fra Mai Villadsen.

Hun understreger også, at Enhedslisten ikke kan være parlamentarisk grundlag for en regering hen over midten.

Det er altså den beslutning, der får hende til at sige, at det er en "ny" Mette Frederiksen, vi ser her efter valget.

- Det er en hel række ting, som hun var i modsætning til før. Men nu ser vi en ny Mette Frederiksen, som har valgt højrefløjen til, lyder det.

Det vides endnu ikke, hvilke partier Mette Frederiksen så vil forhandle videre med.

Men kort efter Enhedslistens afgang fra forhandlingerne udsendte Socialdemokratiet en pressemeddelelse med en indkaldelse til et lille pressemøde - et såkaldt "doorstep" - klokken 13.

Her vil hun give en status på de forhandlinger, der efterhånden har stået på i flere uger, og samtidig fortælle, hvordan forhandlingerne nu skal forløbe.