Der lyder et tungt suk fra Mai Villadsen.
Selvom Enhedslistens politiske ordfører mener, det går godt med at være i opposition til en midteregering, der sidder med flertallet, så er der også en del frustrationer.
- Jeg synes, det går rigtig godt for Enhedslisten for tiden, men der er ingen tvivl om, at vi er rigtig frustrerede over den politiske retning, Socialdemokratiet og regeringen har sat, siger Mai Villadsen i et interview med DR forud for partiets årsmøde her i weekenden.
SVM-regeringen har siddet ved magten i 163 dage, og nu mener Mai Villadsen, det er på tide at vise, der er en alternativ vej.
Og vejen derhen skal ifølge Enhedslisten banes sammen med SF.
- SF er jo nok det parti, der står os tættest, siger den politiske ordfører.
Hun understreger, at det er Socialdemokratiets ryk til højre, som skal skubbe de to venstrefløjspartier endnu tættere sammen.
- Vi har en flertalsregering, der fører en politik, som er et frontalangreb på rigtig mange grupper i det her samfund, siger Mai Villadsen, inden hun tager en kort pause og fortsætter:
- Der er det vores opgave både at sige fra, men selvfølgelig også at vise nogle alternative veje til, hvordan man kan lave god politik.
Det er både afskaffelsen af store bededag, planlagte nedskæringer på pension for nedslidte, ændringer på uddannelsesområdet og manglende levering på den grønne dagsorden, der frustrerer.
Og i SF er formand Pia Olsen Dyhr positivt stemt over håndsrækningen, for selvom der er nogle områder, hvor partierne er uenige, så er der tilsvarende lange stræk, hvor de har meget til fælles.
- Der synes jeg jo bare, at vi bliver stærkere af at stå sammen, siger Pia Olsen Dyhr.
På dagsordenen ved årsmøde
Det tættere samarbejde vil også blive nævnt, når Villadsen senere i dag taler til de op mod 400 delegerede, som lægger vejen forbi Enhedslistens årsmøde, der afholdes i Valby.
Enhedslisten og SF skal fremover særligt slå sig op på den grønne dagsorden, hvor regeringen ikke handler hurtigt nok, hvis man spørger Mai Villadsen.
- Vi kan se, at regeringen simpelthen ikke engang ser ud til at leve op til klimamålene, siger hun.
- Det er en katastrofe.
Sammen med Alternativet og Radikale Venstre anklagede Enhedslisten og SF for nylig regeringen for "at snakke for meget og handle for lidt, når det kommer til klimamålene."
Det tættere samarbejde mellem de to oppositionspartier blev også fastslået, da de rød-grønne frontkvinder 1. maj gav et interview til Avisen Danmark, forklarer Mai Villadsen.
- Vi var i fællesskab ude og foreslå, hvordan man kunne forbedre pensionsvilkårene i stedet for at forringe dem, siger hun.
Skuffende valg
Det røde parti på den yderste venstrefløj vajede med den grønne fane, da de til folketingsvalget sidste år bad danskerne stemme grønt med ønsker om at halvere den animalske produktion i landbruget og indføre en høj CO2-udgift.
Men folketingsresultatet blev en skuffelse, og Enhedslisten gik fire mandater tilbage i forhold til valget i 2019, hvor de fik 13 mandater.
Partiets egne evalueringer viser, at omkring to tredjedele af de frafaldne vælgere gik til Socialdemokratiet og SF.
Siden folketingsvalget er Enhedslisten gået frem i meningsmålingerne, og skulle der afholdes valg i dag, ville partiet få to pladser ekstra i Folketinget, viser den seneste Epinion-måling fra 28. april.
Og på trods af ønskerne om et tættere samarbejde med SF, fastslår Mai Villadsen, at der ikke skal herske tvivl om, at de er to rimelig forskellige partier.
Samme vurdering kommer fra Pia Olsen Dyhr, som fremhæver, at de to partier blandt andet er meget forskellige, når det gælder Nato og sikkerhedspolitikken.
- Og sådan er det, tilføjer SF-formanden.
Men hvad vælgerne helt konkret skal forvente, og hvornår der kommer nyt om, hvad de to partier kan samarbejde om i fremtiden, må vælgerne afvente, for Mai Villadsen holder kortene tæt ind til kroppen.
Kan du så løfte sløret for forslag, der er på vej, hvor Enhedslisten og SF går i fælles front?
- Jeg kommer ikke til at afsløre, hvad vi kommer med, siger hun med et smil.
På det tre dage lange årsmøde, der har overskriften "Frihed og Fritid", vil Enhedslisten også debattere, hvordan man ifølge partiets egne ord kan "beskytte velfærdssamfundet" og presse yderligere på, så venstrefløjen igen får magt, fastslår Mai Villadsen.
- Det vil vi gøre ved at være benhård opposition og selvfølgelig vise visionerne for, hvordan man kan indrette samfundet anderledes, siger hun.
- Og det vil vi rigtig gerne vise.