Enhedslisten frygter lokumsaftale: Stiller nu forslag om undersøgelse af FE-sagen og Ahmed Samsam

På et møde onsdag skal partierne tage stilling til undersøgelse, lyder det fra Enhedslisten.

Formændene for De Konservative og Venstre, Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen, holdt midt i valgkampen pressemøde på Kastellet i København om FE-sagen. De bakkede op om en undersøgelse, og nu vil Enhedslisten tage dem på ordet. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Enhedslisten er bekymret for, at nogle partier i de igangværende regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet dropper deres udmeldinger fra valgkampen om, at en kommission skal undersøge den omdiskuterede sag om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Derfor stiller partiet onsdag forslag i Folketingets Udvalg til Forretningsorden om at sætte gang i arbejdet med at lave et kommissorium for undersøgelsen.

Enhedslisten mener, at undersøgelsen skal omfatte både FE-sagen og sagen om Ahmed Samsam.

Han fik en fængselsdom for at være Syrien-kriger, men var ifølge DR's oplysninger i virkeligheden agent for PET og FE.

- Vi sagde under valgkampen, at det var vigtigt at få undersøgt sagerne relativt hurtigt, så snart Folketinget trådte sammen. Det var der et flertal for. Men jeg er nu bekymret for, at det kan blive en brik i de regeringsforhandlinger, der foregår.

- Derfor er det vigtigt, at Folketinget tager stilling nu, siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

- Jeg kan i mit stille sind godt frygte, at spørgsmålet om disse undersøgelser, hvor flere partier har noget på spil i forhandlingslokalet, vil kunne betyde, at det bliver dysset ned. Og det skal det ikke, siger hun.

FE, Hjort og Findsen

FE-sagen er kompleks.

Det handler blandt andet om et kabelsamarbejde med den amerikanske spiontjeneste NSA, hvor det uafhængige tilsyn Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020 rejste en historisk hård kritik af FE, som førte til hjemsendelser af fem ledende medarbejdere.

Efterfølgende har en FE-kommission renset medarbejderne for den rejste kritik.

To dage før FE-kommissionen offentliggjorde dens konklusioner, blev den tidligere spionchef Lars Findsen sigtet og varetægtsfængslet for at have lækket statshemmeligheder.

Findsen er i dag tiltalt for at have lækket fortrolige oplysninger.

Under valgkampen udgav han en bog om sine oplevelser, hvilket skabte stor opmærksomhed og i en længere periode satte dagsordenen under valgkampen.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er også blevet en del af sagen, da han er sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger. Det er ifølge Frederiksen sket, fordi han offentligt har kommenteret samarbejdet med amerikanerne.

Eks-spionchef Lars Findsen udgav midt i valgkampen bogen 'Spionchefen - Erindringer fra celle 18'. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Samsam-sagen

Partierne skal med Enhedslistens forslag også fastholdes på deres løfte i valgkampen om at undersøge Ahmed Samsam-sagen.

Den danske statsborger blev i 2018 idømt otte års fængsel i Spanien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Han sidder fængslet i dag.

Ahmed Samsam var dog ifølge DR's oplysninger agent for først PET og siden FE på turene og har i nu over fem år forsøgt at komme ud og få omstødt dommen.

Senest kunne DR fortælle, at en 62-årig tidligere PET-ansat er sigtet for at have røbet hemmeligheder om Ahmed Samsams samarbejde med efterretningstjenesterne. Ifølge hans advokat vil den 62-årige gerne forklare sig foran en kommission.

At sagen om Ahmed Samsams retssikkerhed bør undersøges, har en juraekspert også peget på.

Udvalg skal beslutte indhold i undersøgelsen

Enhedslisten har ikke lagt sig fast på, hvordan undersøgelsen konkret skal udformes, eller hvad indholdet skal være, men åbner selv for en granskningskommission.

Det vil være op til Folketinget at beslutte den endelige indretning af undersøgelsen.

Partiet vil blandt andet have undersøgt, om hjemsendelsen af Lars Findsen skete efter politisk pres fra den daværende socialdemokratiske regering, hvordan både PET og FE har håndteret sagerne og Ahmed Samsams samarbejde med efterretningstjenesterne.

DR har tirsdag aften forsøgt at få en kommentar fra Venstre, Konservative og Socialdemokratiet. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Ingen af partierne har efter folketingsvalget villet specificere, hvad en undersøgelseskommission af FE-sagen skal indeholde.

Læs mere om FE-sagen på DR’s temaside lige her.

Du kan se DR-dokumentaren 'Mørklagt' om sagen mod Lars Findsen her:

Mørklagt: Spionchefens hemmeligheder