Enhedslisten frygter, at Mette Frederiksen løber fra aftale om kontanthjælp til fordel for en bred regering

Hun risikerer at kaste tusindvis af børn ud i fattigdom, siger politisk ordfører Mai Villadsen.

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen (EL) vil have fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) til at give en garanti for, at kontanthjælpsaftalen bliver behandlet i Folketinget, når der er en ny regering. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen (S) risikerer at kaste tusindvis af børn ud i fattigdom.

Så hård lyder kritikken fra Enhedslisten efter dagens regeringsforhandlinger i Statsministeriet.

Partiet frygter, at Mette Frederiksen ikke vil gennemføre sommerens politiske aftale om højere ydelser til kontanthjælpsmodtagere, hvis hun gør alvor af sine planer om at danne en regering hen over midten med både røde og blå partier i Folketinget.

- Det er så alvorligt, at den her aftale risikerer at blive kastet på møddingen, fordi socialdemokraterne måske varmer op til at løbe fra den, fordi de hellere vil danne regering med højrefløjen, siger Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten.

- Hun (Mette Frederiksen, red.) risikerer at kaste tusindvis af børn ud i fattigdom.

Aftalen blev i sommer indgået af de røde partier i Folketinget og skulle blandt andet afskaffe kontanthjælpsloftet i 2024.

Daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldte aftalen "børnenes kontanthjælpsreform".

- For regeringen har det været helt centralt, at vi målrettet hjælper børnene, så de nu har bedre mulighed for at gå til fodbold og komme med til fødselsdage, sagde Hummelgaard.

Men aftalen nåede ikke at blive behandlet i Folketinget og dermed til virkelighed, inden der blev udskrevet valg, og derfor hænger aftalen nu i en tynd tråd, hvis der skal dannes en bred regering.

Dengang ville Venstre nemlig ikke bakke op om aftalen.

- Hvis der kommer en Venstre-ledet regering efter næste valg, så vil vi lave aftalen om, så det bedre kan betale sig at arbejde, og så flere børn kommer fra familier, hvor mor og far går på job, sagde Venstres udlændingeordfører, Morten Dahlin, tilbage i juni.

Venstre er ikke vendt tilbage på DR's henvendelse om, hvorvidt partiet vil bakke aftalen op i dag.

Mai Villadsen og Pelle Dragsted fra Enhedslisten var fredag til regeringsforhandlinger i Statsministeriet på Christiansborg. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

'Dybt skuffende'

SF, som også er et af partierne bag aftalen om de forhøjede ydelser, holder Mette Frederiksen op på aftalen.

- Vi synes, den er vigtig, for der er rigtig mange fattige familier i det her land, som har fået et løft eller vil få et løft. Og det var jo derfor, vi syntes, det var trist, at Det Radikale Venstre udløste et valg, før vi kunne få lovgivningen på plads, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Også Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, mener, at det vil være "dybt skuffende", hvis ikke aftalen bliver til virkelighed.

- Den aftale, som blandt andet Radikale Venstre og Socialdemokratiet har stået og taget æren for til en stor pressekonference, den bliver svigtet nu, hvis man laver en regering med nogen, som ikke vil have aftalen alligevel. Det, synes jeg, er et stort svigt.

Mødrehjælpen efterspørger tiltag nu og her

Det er ikke kun blandt de røde partier på Christiansborg, at man frygter konsekvensen ved en bred regering.

Også organisationen Mødrehjælpen er nervøs for, at flere familier ender i fattigdom, hvis kontanthjælpsaftalen ikke bliver til noget.

- Det er dybt skuffende. Vi står i en akut inflationskrise, hvor priserne løber løbsk. Og så kan familierne ikke se ind i, at de får hævet deres rådighedsbeløb. Det har kontant betydning for familier, der lige nu er ved at ryge ud over kanten, siger Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

Derfor lyder opråbet fra Mødrehjælpen, at der skal laves tiltag til de fattigste børnefamilier uanset partifarve og regeringskonstellation.

- Ligegyldigt om man er et rødt eller blåt parti, så bliver man nødt til at se i øjnene, at der lige nu er børnefamilier, der kæmper. Politikerne må sikre familierne her og nu, så de kommer igennem krisen med tag over hovedet og mad på bordet, siger Ninna Thomsen.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ønsker ikke at svare på kritikken.