Enhedslisten gør op med årtiers EU-politik: Dansk EU-exit er ikke længere et mål i sig selv

Venstrefløjspartiet fastholder en god portion EU-skepsis, men vil ikke længere kæmpe aktivt for at få Danmark ud af EU.

Tidligere politisk ordfører Pernille Skipper ser partiets nye EU-linje som udtryk for, at "når verden forandrer sig, så forandrer Enhedslisten sig selvfølgelig med den". (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Efter en timelang debat med talrige ændringsforslag og kraftige protester undervejs har Enhedslisten i dag taget et historisk opgør med partiets årtier lange meget EU-kritiske linje.

På et årsmøde i Hafnia-Hallen i Valby har partiet vedtaget en ny EU-politik, der bløder en hel del op på den notoriske EU-modstand.

Godt nok fastholder partiet "perspektivet om en dansk udmeldelse af EU", men det betoner samtidig, at et dansk EU-exit "ikke er et mål i sig selv".

Politisk ordfører Mai Villadsen deltog ikke selv i debatten, fordi hun ikke ville udstikke nogen retning. Men her efter afstemningen erklærer hun sig "rigtig glad og tilfreds":

Mai Villadsen tilføjer, at den nye linje ikke alene er et markant skridt for Enhedslisten, men for hele venstrefløjen.

- Vi ønsker at skabe progressive forandringer i verden, og vi ønsker også at gøre det på den kampplads, som er EU, siger hun.

Det var Mai Villadsens forgænger på posten som politisk ordfører, Pernille Skipper, der var med til at stille det nu vedtagne forslag. Hun udlægger den nye EU-linje sådan her:

- Snakken om udmeldelse er groft sagt parkeret. Vi bruger al vores energi på at skabe forandringer i Folketinget og i EU-Parlamentet, der hvor vi kan, siger hun.

Med den nye linje anerkender det EU-skeptiske venstrefløjsparti nu direkte "EU som en vigtig politisk kampplads", der "ikke kun har ført dårligdomme med sig".

- Vi er stadig meget kritiske over for det demokratiske underskud, der er i EU, siger Pernille Skipper og tilføjer:

- Men vi anerkender også, at EU er en spillebane, hvor vi kan vinde sejre. Det har vi set på både klima, ligeløn og rigtig mange andre områder. Og den spillebane skal vi bruge.

Hun ser den nye politiske linje som et udtryk for, at "når verden forandrer sig, så forandrer Enhedslisten sig selvfølgelig med den.

"At forvandle en rød fluesvamp til en lækker champignon"

At debatten piller ved selve partiets dna var tydeligt undervejs, hvor de mest indædte EU-modstandere i kraftige vendinger advarede mod at ændre partiets EU-kurs så meget, at man overlader hele EU-kritikken til højrefløjen.

Imens gik fremtrædende partiprofiler fra blandt andet Folketinget rundt og vred hænder i spænding og håbede at få trumfet deres opgør igennem.

Det grundlæggende spørgsmål er, om EU i sig selv er problemet, eller om EU kan være en del af løsningen.

De to fløje i partiet er enige om, at der fortsat er en hel del at kritisere EU for.

Men de er meget uenige om, hvad man så skal stille op med EU. Skal man melde sig ud og arbejde for at nedlægge hele unionen? Eller skal man forsøge at skubbe unionen i den rigtige retning indefra?

Det sidste - der nu er partiets linje - "svarer nogenlunde til at sige, at vi vil forvandle en dødelig rød fluesvamp til en lækker champignon", proklamerede partimedlem Marie Madsen under debatten og høstede latter fra store dele af salen.

Flere partikammerater, der deler hendes inkarnerede EU-modstand, betonede på skift fra scenen, hvor trist det vil være, hvis der ikke længere kommer til at være et EU-kritisk venstrefløjsparti i Folketinget.

En af hovedmændene bag kompromis-forslaget om at bløde op på EU-modstanden var hovedbestyrelsesmedlem Pelle Dragsted, der tidligere har siddet i Folketinget, og som nu er kommunalpolitiker på Frederiksberg.

Selvom Enhedslisten sløjfer sit krav om dansk EU-exit, fastholder venstrefløjspartiet sin kritiske analyse af unionen, forsikrede han.

- Vi bliver ikke et EU-lydigt parti, vi vil stadig være et EU-ulydigt parti, sagde Pelle Dragsted.

Splittelsen i partiet viste sig også i det endelige stemmetal om den vedtagne EU-linje: 187 delegerede stemte for. 107 stemte imod, 10 undlod at stemme.

Mai Villadsen erklærede sig efterfølgende "rigtig glad for, at vi har fundet en linje i fællesskab":

- Det betyder jo ikke, at vi bare blindt bilægger EU-kritikken i Enhedslisten. Vi kommer stadig til at tordne imod EU, når EU blokerer for klimahandling, ordentlig fordeling af flygtninge og andet, siger hun og tilføjer:

- Så derfor tænker jeg sådan set stadig, at der er plads til rigtig mange i Enhedslisten.

Skipper: Vores nye linje stemmer overens med vores praksis

Hidtil har partilinjen officielt været, at Enhedslisten var "stærke modstandere af EU og støtter en dansk udmeldelse såvel som en nedlæggelse af EU".

Men i praksis har det ikke været partiets linje, forklarer tidligere politisk ordfører Pernille Skipper.

- Vi har nu en ny skreven EU-politik i Enhedslisten, som i virkeligheden stemmer meget bedre overens med den praksis, vi har arbejdet efter i Folketinget, siger hun.

Pernille Skippers forslag, som hun havde fremsat sammen med en række andre partiprofiler, vandt over tre andre forslag.

Som det første blev det mest EU-positive forslag stemt ned. Det kaldte direkte et dansk EU-exit for "meningsløs og formentlig direkte skadeligt".

Dernæst faldt det mest EU-kritiske forslag, der mere eller mindre ville videreføre partiets hidtidige EU-linje ved at understrege, "hvor vigtigt det er, at venstrefløjen står fast på EU-modstanden og er parat til at bryde med EU".

I "finalen" i den allersidste afstemning tabte hovedbestyrelsens forslag, der til forveksling lignede det nu vedtagne forslag.

Artiklen er opdateret med reaktion fra politisk ordfører Mai Villadsen.