Enhedslisten kalder Bjarne Corydon i samråd efter Dong-kritik

Bjarne Corydon skal stå skoleret, efter at hans håndtering af salget af Dong-aktier har mødt hård kritik fra Folketingets Præsidium.

Finansminister Bjarne Corydon skal forsvare sin ageren i forbindelse med salget af Dong-aktier i et åbent samråd. (Foto: Kasper Palsnov © Scanpix)

Bjarne Corydon (S) skal i et åbent samråd forsvare sin beslutning om ikke at inddrage Finansudvalget i, hvilke mulige købere der var til de Dong-aktier, som blev solgt til Goldman Sachs.

Det er Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, der står bag indkaldelsen til samrådet, der kommer, efter at Folketingets Præsidium i dag har udtalt kraftig kritik af finansminister Bjarne Corydon (S).

- Præsidiet siger, at de oplysninger, Corydon undlod at give os, både var og stadig er af stor betydning for Finansudvalget, siger Frank Aaen.

Han henviser til et afsnit af udtalelsen, hvor præsidiet erklærer følgende:

- I den foreliggende sag er det efter Præsidiets opfattelse givet, at oplysningerne om de enkelte tilbud ud over det, som endte med at blive accepteret, var, og er, af saglig betydning for Finansudvalget.

Konkret vil Frank Aaen spørge, om finansministeren vil beklage over for Folketinget, at regeringen ikke lod Folketingets partier se de dokumenter, der var afgørende for beslutningen om at sælge dele af Dong.

Dertil vil Frank Aaen have Bjarne Corydon til at redegøre for, hvilke konsekvenser præsidiets udtalelse vil få for regeringens fremtidige håndtering af lignende situationer.

SF støtter samråd

Finansordfører Jonas Dahl (SF) er også tilfreds med kritikken af Finansministeren i dag og støtter indkaldelsen til samråd.

For ham er det afgørende, at lignende sager undgås i fremtiden.

- SF har foreslået, at Finansudvalget fremover skal have fyldestgørende oplysninger, såfremt man i fremtiden skal sælge eller delvist sælge et statsligt selskab, siger Jonas Dahl.

Dermed skal forslaget forebygge, at man under hensynet til fortrolighed ikke indvier Folketinget i eventuelt andre tilbud.

Netop Bjarne Corydons argumentation om, at Finansministeriet ikke ville risikere lækage af fortrolige oplysninger, ærgrer Jonas Dahl. Han kalder det "trist", hvis politikere skal have så lidt tillid til hinanden.

- Det danske folkestyre bygger på fortrolighed - også fortrolighed i politiske forhandlinger. Så det er et tyndt argument. Hvis Bjarne Corydon som politiker kan blive forelagt oplysningerne, hvorfor kan man så ikke forelægge dem for de respektive finansordførere fra de forskellige partier, spørger Jonas Dahl.

Over for DR Nyheder afviser Bjarne Corydon at have gjort noget forkert.

- Det er klart, at man skal oplyse så meget som overhovedet muligt til Folketinget, og så kan der, som præsidiet også siger, være tungtvejende årsager og hensyn til skatteydernes interesse, som gør, at nogle ting skal være fortrolige. Og det har været tilfældet i den her sag, siger Bjarne Corydon.