Enhedslisten: Kaotisk forløb og asocial finanslov

Pelle Dragsted anklager regeringen for at liste skattelettelser til de mest velhavende ind ad bagdøren.

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted kritiserer regeringens finanslov. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Lige så tilfreds finansminister Kristian Jensen var, da han fredag aften kunne præsentere en ny finanslovsaftale, lige så ærgerlig giver Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted udtryk for at være.

Han mener, at den nye finanslov indeholder en række asociale sænkelser af skatten, der primært kommer de velhavende danskere til gode.

- Skattefritagelsen af arbejdsgiverbetalt telefon, og afskaffelsen af udligningsskatten er skatte-rabatter, der helt entydigt kommer de mere velhavende danskere til gavn. Det er topskatte-lettelser ind ad bagdøren. Også boligjobordningen har en klar social slagside. Det er lagerarbejderen i Brøndbyvester, der kommer til at betale for, at advokaten på Frederiksberg kan få gjort rent eller købe en barnepige.

Huller i fremtidens velfærd

Pelle Dragsted forudser, at den nye finanslov kommer til at betyde huller i fremtidens velfærd.

- Det fremgår ikke klart af aftalen, hvad der samlet afsættes til velfærden. Der er en række fine elementer, men samlet set ser det ud til at blive smalhals i de kommende år.

- Det her lover ikke godt for den skatte-aftale, der angiveligt skal aftales de kommende dage. Jeg er alvorligt bekymret for, hvilke løfter Dansk Folkeparti har givet Lars Løkke og Anders Samuelsen. Hvis regeringen kommer igennem med deres skatte-forslag, så vil det betyde, at vi kommer til at mangle rigtig mange penge til vores hjemmepleje, børnehaver og sygehuse.

Sået tvivl om vedtagelse

Liberal Alliances skatteordfører Joachim B. Olsen har fastslået, at partiet ikke stemmer for finansloven, hvis ikke Dansk Folkeparti indgår en skatteaftale. Og Pelle Dragsted påpeger, at der dermed er sået tvivl om, hvorvidt finansloven overhovedet bliver vedtaget. Han opfordrer Dansk Folkeparti til at sige nej til nye skattelettelser:

- Men efter de seneste dages kaotiske tilstande ved vi jo faktisk slet ikke, om regeringen kan få vedtaget en finanslov. Det er en højst mærkværdig situation. Min opfordring til Dansk Folkeparti er ganske klar: Der er allerede givet skatterabatter nok med denne finanslov. Lad jer ikke true af Anders Samuelsens stålsatte øjne. Lad ikke de ældre danskere bøde for, at I vil have udlændingestramninger. Der er ikke råd til flere skatte-sænkninger, hvis vi også i årene, der kommer, skal have råd til, at vores ældre får den hjælp de fortjener, siger Pelle Dragsted.

Facebook
Twitter