Enhedslisten langt fra eget mål om ligestilling: Kun 30 procent er kvinder i byråd

På trods af en klar målsætning om en mere ligelig fordeling mellem kønnene er kun 30 procent af Enhedslistens byrødder kvinder. Ikke godt nok, erkender Pernille Skipper.

(Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Enhedslisten går højt op i ligestilling mellem kønnene, men allerede få timer inde i weekendens årsmøde på Nørrebro i København måtte partiet sande, at opgaven er mere end svær.

Årsmødedirigenten konstaterede, at der var mange flere mænd end kvinder, der havde sat sig på talerlisten.

- Så vi vil rigtig gerne opfordre til, hvis der sidder nogle kvinder derude og overvejer om de måske skulle sige noget til beretningsdebatten, at de siger noget.

- Det kunne også være, der var nogle mænd, som synes, de har noget, de skulle sige, men at de kunne tale med en kvindelig sidemakker, om det måske var hende, der havde lyst til at gå op og komme med en eller anden pointe, lød det fredag i Korsgadehallen på Nørrebro.

'Kvinder i front'

På denne weekends årsmøde skal Enhedslisten efter planen vedtage et nyt feministisk delprogram, og partiets hovedbestyrelse har i den forbindelse valgt kun at lade kvinder fungere som hovedtalere, oplægsholdere, dirigenter, referenter med mere.

Det skal ses som en happening for at få ”kvinder i front”, som hovedbestyrelsesmedlem Lole Møller tidligere har forklaret.

Kigger man nærmere på ligestillingen mellem kønnene internt i Enhedslisten er kvinderne dog langt fra i front.

Ud af partiets i alt 122 byrådsmedlemmer i landets kommuner er der 85 mænd og 37 kvinder, viser en optælling foretaget på Enhedslistens hjemmeside.

Omregnet til procent er fordelingen 70 procent mænd og 30 procent kvinder blandt Enhedslistens byrødder.

Noget mere ligeligt står det dog til, hvis man kigger samlet på Enhedslistens folketingsmedlemmer, regionsrådsmedlemmer, byrådsmedlemmer, hovedbestyrelsesmedlemmer og partiansatte. Her udgør mænd 62 procent og kvinder 38 procent.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, erkender blankt, at fordelingen med kun 30 procent kvinder i byråd ikke er godt nok.

- Det er faktisk nogle tal, vi godt er klar over, og som vi også allerede ved sidste kommunalvalg ærgrede os ret meget over. Det er et tegn på, at det der med ligestilling ikke er noget, der kommer af, at man siger, man gerne vil have det.

- Det er noget man skal arbejde rigtig hårdt på. Det gør vi også i Enhedslisten, men vi er bestemt ikke perfekte, og kan gøre rigtig meget mere, siger Pernille Skipper.

Hvad vil I gøre? Skal I have kvoter om 50 procent kvinder og 50 procent mænd?

- 50-50-kvoter er meget svært at opnå, men vi har for eksempel i vores hovedbestyrelse en kvote, som hedder 40-40. Altså, at man som minimum skal have 40 procent mænd og 40 procent kvinder.

- Det betyder også nogle gange, at man supplerer kvinder ind og dermed gør noget for at opfylde den kvote. Det viser, at vi arbejder på det, men det viser også, at kvoter alene ikke kan gøre det, siger Pernille Skipper.

Giver frivilligt plads til kvinder

Ude blandt Enhedslistens delegerede på årsmødet undrer det en hel del, at partiet ikke kan mønstre mere end 30 procent kvinder i byråd.

- For jeg oplever på ingen måde, at kvinderne i Enhedslisten står tilbage. Og jeg synes egentlig også, at de andre partier, der ikke har det her fokus, alligevel er fint med i kønsfordelingen.

- Men jeg synes da, det er lidt underligt, når man er så bevidst om det, at der så alligevel er en så skæv fordeling, siger Ina Marie Graneberg fra Enhedslisten i Aarhus Øst.

Hun mener ikke, at kvoter er vejen frem:

- Min grundholdning er, at de mennesker, der skal sidde der, er dem med de bedste kvalifikationer. Uanset køn, siger Ina Marie Graneberg.

Sabrina Louise Christiansen er kommet til Nørrebro i København hele vejen fra Esbjerg. Hun er nummer to på listen over partiets byrådskandidater til kommunalvalget i efteråret.

- I vores afdeling er de to første kvinder, og de to næste er mænd. Det var ikke, fordi det skulle være kvinder, det var ud fra kvalifikationer.

- Men i mange af de små lokalafdelinger har de svært ved at finde repræsentanter, og der kan det godt være en halvgammel mand, der siger, at han tager den, og så bliver han stemt ind, siger Sabrina Louise Christiansen.

Sabrina Louise Christiansen er nummer to på listen over Enhedslistens byrådskandidater i Esbjerg.

I Ringsted er Ole Larsen frivilligt gået ned som nummer seks på kandidatlisten til kommunalvalget for at give plads til kvinder - der er kun to af slagsen på listen nu.

- Der må være problemer med at få kvinder til at stille op, for jeg synes ikke, der er modvilje fra mænd i vores partier.

- Vi prøver at ringe rundt til vores medlemmer og spørger, så vi har gjort, hvad vi kunne, siger Ole Larsen, der er fortaler for kvoter i byråd:

- Jeg mener, vi bør have kvoter i byråd på minimum 40 procent kvinder. Vi skal prøve alt, hvad vi kan for at få det op på det niveau, siger han.

Hovedbestyrelse har drøftet kvoter

Lole Møller, der har stået i spidsen for initiativet "Kvinder i front" og er hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten, erkender, at fordelingen mellem kønnene er alt for skæv i kommunerne.

- Det er jo derfor, at vi også internt i Enhedslisten skal arbejde med, at kvinder bliver stillet op, og det arbejder vi bevidst med.

- Det her hænger dels sammen med, at der også er flere mænd, der er medlemmer af Enhedslisten, så det er også konsekvensen af nogle andre skævheder. Der er stadig mange opgaver i familien og hjemme samtidig med arbejdet, der gør, at kvinder nok holder sig mere tilbage, siger Lole Møller.

Hovedbestyrelsen har drøftet modellen med mindst 40 procent kvinder i byråd.

- Men man kan ikke hekse, så det her handler også om en proces.

Men klinger det ikke hult, nu når I har det her feministiske projekt, at I ikke selv kan leve op til mere end 30 procent kvinder i byråd?

- Jo, for søren, men vi arbejder på det. Vi synes ikke, at man skal tvinge kvinder til at stille op, men man skal arbejde på det, og det sker mellem valgene. Kvinder er bare ofte er mere tilbageholdende og skal i højere grad opfordres til at stille op.

Enhedslistens årsmøde fortsætter til og med søndag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk