Enhedslisten laver egen høringsrunde i protest

Regeringen sender ikke den meget udskældte offentlighedslov i høring. Meget arrogant, mener Enhedslisten.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper mener, det er arrogant af regeringen ikke at sende lovforslaget om offentlighedsloven i høring.

Regeringen interesserer sig på ingen måde for at høre, hvad danskere, der bliver ramt af den udskældte offentlighedslov, mener.

Det siger Enhedslisten, fordi lovforslaget til offentlighedsloven ikke bliver sendt i høring - hvor eksperter, organisationer og andre i forbindelse med lovforslag ofte bliver inviteret til at komme med deres bemærkninger.

- En høring er jo en tilkendelsegivelse af, at man faktisk gerne vil vide, hvordan folk opfatter den lov, man vil gennemføre. Uanset om man forventer at få kritik eller ros for den, så er det vigtigt, siger Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten.

Flere sager ville have været skjult

Aftalen om en ny offentlighedslov blev indgået i oktober 2012 mellem S-SF-R-regeringen, Venstre og De Konservative.

En del af den nye offentlighedslov omhandler ministerbetjening, hvor flere dokumenter fremover vil være undtaget aktindsigt, som særligt bliver brugt af journalister.

Kritikere peger på, at sager som Tamil-Sagen og overbetaling af privathospitaler ikke ville være kommet frem med den offentlighedslov, der nu er på vej.

- Regeringen ved godt, at der er rigtig meget kritik af den ny offentlighedslov. De har forsvaret sig med, at der er sket præciseringer af den meget omtalte paragraf 24, som betyder, at forslaget ikke vil indskrænke adgangen til aktindsigt så meget, som det er frygtet. Ændringen gør det kun endnu mere relevant, at spørge eksperter og jurister i en høring, hvad de mener, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten sender nu lovforslaget til omkring 100 interessenter, herunder blandt andet medier, jurister og retspolitiske foreninger. Herefter bliver høringssvarene offentlige og afleveret til justitsminister Morten Bødskov (S) og Folketingets retsordførere.

Du kan læse mere om lovforslaget her

Facebook
Twitter