Enhedslisten og Alternativet kræver, Samuelsen bryder tavsheden om Catalonien

Alternativet og Enhedslisten vil have udenrigsministeren til at sige klart fra over for politibrutalitet i Barcelona.

Udenrigsminister Anders Samuelsen bliver nu afkrævet svar fra oppositionspolitikere efter optøjerne i Catalonien. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Belgiens premierminister og Skotlands førsteminister har gjort det. Fem partier i det norske Stortinget ligeså.

Fordømt urolighederne i forbindelse med den catalanske selvstændighedsafstemning, hvor over 800 mennesker meldes kvæstet i kampe mellem vælgere, demonstranter og politifolk i den catalanske hovedstad, Barcelona.

Og står det til Alternativet og Enhedslisten, skal udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) også ud af busken og lægge afstand til urolighederne. Alternativets udenrigs- og EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, har selv set begivenhederne udspille sig fra nærmest hold, da han har været valgobservatør ved afstemningen.

Han ser gerne, at Anders Samuelsen fordømmer volden.

- Det er jo simpelthen vanvittigt, og det kræver en reaktion fra resten af EU-landene. Når man er gode venner, så skal man også huske at sige fra nogle gange, siger han og fortsætter:

- Jeg synes i den grad, man skal fordømme den brug af vold, der har været i forbindelse med det her. Og så synes jeg, man skal kalde på Spanien og sige: Kom nu, lad os bruge politisk dialog for at løse den udfordring, I står med for at komme videre. Det tror jeg simpelthen, Spanien har brug for hjælp til, og det, synes jeg, Danmark og andre lande sagtens kunne hjælpe med, siger han.

Græsrodsbevægelse har sendt brev til ministeren

Også Enhedslistens Pelle Dragsted har fungeret som valgobservatør ved weekendens afstemning.

Han minder om, at et flertal af Folketingets partier i 2015 vedtog en opfordring om dialog mellem parterne på spørgsmålet om catalansk uafhængighed. Også han efterlyser Anders Samuelsen.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at der ikke har været en reaktion fra udenrigsministeren oven på de voldsomme begivenheder, som jeg og mange andre var vidner til hernede i går, siger han.

Også den dansk-catalanske forening ANC minder Anders Samuelsen om vedtagelse.n De skriver i et brev til Anders Samuelsen, at de opfordrer ham til at "fordømme den vold, som politiet udøver i dag i Catalonien."

2,02 millioner cataloniere har stemt "ja" til spørgsmålet: "Ønsker du, at Catalonien bliver en selvstændig stat i form af en republik,” oplyser en talsmanden for lokalregeringen.

90 procent af de afgivne stemmer ved søndagens omstridte afstemning i Catalonien støtter en løsrivelse fra Spanien.

Valgdeltagelse lyder på 42,3 procent.

Folkeafstemningen var på forhånd erklæret ulovlig af den spanske regering og højesteret.

Facebook
Twitter