Det bliver ikke Folketinget, der melder Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, til politiet for den boligsag, der har hængt over hovedet på ham de seneste måneder.
Det stod klart tidligere på dagen, hvor Folketingets Præsidium udsendte en pressemeddelelse om, at de ikke gør mere ved sagen.
Men det mener Enhedslisten er "udtryk for meget konkret forskelsbehandling", siger gruppeformand Peder Hvelplund.
- Og endda positiv forskelsbehandling af en borger, som er særdeles privilegeret i modsætning til borgere, som står i en langt mere presset situation, hvor vi har vedtaget regler, som gør, at de kan blive retsforfulgt, siger han.
Dagbladet Information har i løbet af de seneste måneder afdækket, at Alex Vanopslagh uberettiget fik stillet en gratis folketingslejlighed i København til rådighed og har modtaget tilskud for dobbelt husførelse i næsten to og et halvt år af Folketinget.
Hør mere om Alex Vanopslaghs boligsag i DR's politiske podcast Slotsholmen fra 17. marts:
Tilbageholdende med politianmeldelser
Folketingets Præsidium har drøftet sagen på opfordring fra Enhedslisten, efter flere jurister pegede på, at der var grundlag for at indlede en politiefterforskning af sagen for at vurdere, om der var tale om bedrageri.
Og præsidiet har nu vurderet, at Folketinget ikke kommer til at foretage sig yderligere.
Det har de blandt andet gjort med udgangspunkt i en tidligere sag mod Socialdemokratiets folketingsmedlem Simon Kollerup, som også frasagde sig sin folketingslejlighed og betalte pengene tilbage. Akkurat som Vanopslagh har gjort det.
Men Peder Hvelplund mener, at det havde sat anderledes ud, hvis LA-lederen havde været en enlig mor på kontanthjælp med tre børn.
- Så havde Folketinget pålagt kommunerne regler om, at de skulle politianmelde ham. Nu står han i en anderledes helt privilegeret position som folketingsmedlem og bliver underlagt nogle langt mindre nidkære regler.
I præsidiets pressemeddelelse udtaler formanden for præsidiet, Søren Gade (V), at der er "gode principielle grunde" til, at Folketinget "generelt bør være meget tilbageholdende med indgive politianmeldelse mod et medlem af Folketinget."
Selv siger Alex Vanopslagh ikke meget andet om sagen, end at han ingen kommentarer har. Og da han bliver spurgt, om det er rimeligt, at der ikke bliver gjort mere i sagen af principielle grunde, fordi han er folketingsmedlem, svarer han blot:
- Folketingets Præsidium må selv kommentere på deres beslutninger. Det har jeg ingen kommentarer til.
'Jeg tror ikke, han føler sig fredet'
Og da Søren Gade i dag bliver spurgt ind til, hvorvidt Alex Vanopslagh er blevet fredet, fordi han er medem af Folketinget, så lyder svaret:
- Hvis man spørger Alex Vanopslagh, så tror jeg ikke, han føler sig fredet. Jeg tror faktisk ikke, han har haft det super nemt det seneste halve år, siger Søren Gade.
- Det er bare en menneskelig betragtning. Men jeg er ikke sikker på, at de, der bliver ramt af de her sager, de synes, det er omkostningsfrit.
Han minder desuden om, at da Folketingets præsidium tilbage i 2015 tog stilling til Simon Kollerups boligsag, sad Enhedslisten selv i præsidiet - og at Enhedslisten heller ikke fundet anledning til selv at anmelde i Vanopslagh til politiet.
Men det mener Peder Hvelplund ikke er Enhedslistens opgave.
- Vi (Folketinget, red.) vedtager regler, som vi forventer, at borgerne overholder. Og derfor synes jeg naturligvis også, at vi skal fremstå som et godt eksempel ved, at vi også selv er underlagt præcis de samme regler som dem, vi forventer, borgerne overholder, siger Hvelplund.
Alex Vanopslagh er dog blevet meldt til politiet af en borger.
- Og politiet kigger helt sikkert på denne her sag med samme ildhu, som de gør, når andre mennesker bliver politianmeldt, siger Søren Gade.
Nye regler?
Men giver boligsagen anledning til at ændre på reglerne for, hvordan sådanne sager behandles i Folketingets Præsidium?
Ja, mener Peder Hvelplund.
Men Søren Gade har "ingen plan om at ændre på noget".
- Jeg har planer om at sige til mine kollegaer i Folketinget, at det er nok en god idé at sætte sig grundigt ind i de regler, vi arbejder under, med henblik på at undgå en seance, som den vi står i her, siger Søren Gade.