Enhedslisten om grænsekontrol: Signalpolitik uden praktisk virkning

En række oppositionspartier begræder beslutningen om at indføre midlertidig grænsekontrol.

Enhedslisten's Johanne Schmidt-Nielsen kalder regeringens strategi med grænsekontrol "urimelig". (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Regeringens beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol mod Tyskland i foreløbig 10 dage er ikke andet end signalpolitik.

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Med al sandsynlighed vil denne stikprøvekontrol være en signalpolitik uden nogen særlig praktisk virkning. Lige nu forsøger en lang række lande i Europa at skubbe opgaven med at give flygtninge den beskyttelse, de har krav på, mellem sig. Det er både en urimelig og en urealistisk strategi, siger hun:

- Den eneste realistiske måde at håndtere flygtningesituationen i Europa er gennem samarbejde. En fælles fordelingsnøgle, der sikrer, at alle tager ansvar. Kombineret med massiv indsats i de nærområder, hvor langt størstedelen af verdens flygtninge er – og som er ved at knække sammen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

De radikales leder, Morten Østergaard, "beklager, at Lars Løkke ikke længere kunne stå for presset".

- Jeg har til gode at høre, at svenskernes initiativ har ført til en helt anderledes situation ved Danmarks grænse til Tyskland. Der er derfor tale om en ren politisk motiveret beslutning et skridt i den gale retning, siger den radikale leder.

R frygter glidebane

Han henviser til, at svenskerne ved midnat udvidede ID-kontrollen ved grænsen til Danmark. Det betyder blandt andet, at den svenske lov om transportøransvar er trådt i kraft.

- Der foregår et politisk spil imellem landene, som desværre handler om hastelovgivning, politiopbud ved grænserne og ID-kontrol fremfor om ansvarlige politikere, der finder fælles løsninger. Det må kunne håndteres på andre måder, hvis man har ordentlige relationer til sine naboer, siger Morten Østergaard.

Han frygter en glidebane, hvor man gør livet svært for helt almindelige danskere, svenskere og tyskere.

- Det siger sig selv, at denne situation er skadelig. Regeringen må fremlægge en plan for at få normaliseret situationen ved de danske grænser til både Tyskland og Sverige, siger Morten Østergaard.

Heller ikke SF's formand, Pia Olsen Dyhr, eller Alternativets leder, Uffe Elbæk, er tilfreds med dagens udvikling:

https://twitter.com/PiaOlsen/status/683982036135227393 https://twitter.com/uffeelbaek/status/683976086359785472

Også formanden for Venstres Ungdom, Chris Preuss, går i rette med statsministeren på Facebook og skriver, at det er "signalpolitik":

https://www.facebook.com/chris.preuss/posts/10153484150807800

FacebookTwitter