Enhedslisten om Irak-kommissions forsinkelse: Vi må have en redegørelse nu

Det er helt grotesk, at det har taget PET to år at sikkerhedsgodkende Irak-kommissionens lokaler og it-systemer, mener både røde og blå politikere.

Nikolaj Villumsen (EL) kræver en redegørelse fra justitsminister, Mette Frederiksen. Hun må komme med en redegørelse for, hvorfor PET har forsinket Irak-kommissionens arbejde med to år.

Hvorfor har det taget to år for Politiets Efterretningstjeneste (PET) at sikkerhedsgodkende lokaler til en kommission nedsat af regeringen? Det vil politikerne på Christiansborg have svar på.

Formanden for Irak-kommissionen, Michael B. Elmer, beklager sig i dag over, at kommissionens medlemmer i to år ikke har haft adgang til en lang række hemmeligstemplede dokumenter fra Forsvaret. Dokumenter, der skal være med til at klarlægge, hvilket grundlag Danmark havde for at deltage i Irak-krigen.

Det er Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, meget uforstående overfor.

- Jeg vil bede om en redegørelse fra regeringen for at finde svar på, om det er PET, der har sovet i timen, siger han.

Regeringen skylder svar

Det var et flertal af Folketinget, der valgte at nedsætte kommissionen, og det er en vigtigt pointe for Enhedslisten.

- Det virker jo helt absurd at et flertal i Folketinget kan beslutte at nedsætte en vigtig kommission, hvorefter der går to år før PET giver denne adgang til de nødvendige papirer. Det hører ingen steder hjemme i et demokratisk land som Danmark, siger Nikolaj Villumsen.

Irak-kommissionen blev nedsat i 2012, men kommissionsmedlemmerne har de første to år kun kunnet læse de offentligt tilgængelige dokumenter, som alle danskere i princippet har mulighed for at læse.

- Jeg er helt forbavset. Det går jo ikke, at der går så lang tid, før kommissionen kan komme i gang. De har jo haft elendige arbejdsbetingelser i den kommission. Regeringen skylder en masse svar på, hvorfor det har taget så lang tid. Det er jo helt, helt uholdbart, siger Holger K. Nielsen (SF).

Spild af skattekroner

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, mener, at regeringen nu må tage konsekvensen af, at kommissionen ikke er kommet længere med arbejdet.

- Regeringen burde stoppe op og sige: ”Okay, når vi har givet kommissionen så dårlige arbejdsbetingelser, så de ikke er kommet længere efter to år, så stopper vi kommissionsarbejdet nu," siger han.

Peter Skaarup har forståelse for, at det kan være svært for PET at sikre kommissionens arbejde, men at det ikke må være en undskyldning for de to års ventetid.

- Det burde regeringen jo have forudset, inden kommissionen blev nedsat, så de kunne forberede sig på det. Hvis det overhovedet skal have en effekt at nedsætte de her kommissioner, skal det gå stærkt. Jeg synes, det er uforståeligt, at det tager så langt tid, siger Peter Skaarup.

Justitsminister beklager forløbet

Justitsminister Mette Frederiksen har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men hun skriver i en mail til DR Nyheder, at "det slet ikke er tilfredsstillende, at kommissionen ikke er kommet længere i sit arbejde."

Facebook
Twitter