Enhedslisten om minister efter mink-ballade: 'Det ser temmelig alvorligt ud for Mogens Jensen'

Presset stiger på fødevareministeren efter manglende lovhjemmel og skiftende forklaringer om mink-aflivning.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er i modvind efter forvirring om lovhjemmel. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Hvad vidste fødevareminister Mogens Jensen (S), da regeringen i sidste uge bebudede, at alle mink i landet skulle slås ned.

Det er tirsdagens store spørgsmål på Christiansborg, efter det er kommet frem, at regeringen på det tidspunkt ikke havde lovens bogstav i ryggen.

Forvirringen får nu regeringens støtteparti Enhedslisten til at varsle, at sagen kan koste ministeren taburetten.

- Der er noget her, der slet slet ikke hænger sammen. Derfor er det klart, at når vi har fået det her på plads i forhold til minksituationen og den sundhedskrise vi står i, så er vi nødt til at få afdækket det her forløb. Både i forhold til lovgrundlaget og i forhold til om Fødevareministeriet har siddet alvorlige advarsler fra sundhedsmyndighederne overhørig, siger Enhedslistens gruppeformand Peder Hvelplund.

Han reagerer på den seneste forklaring fra Mogens Jensen. Over for TV 2 tirsdag morgen sagde fødevareministeren, at han ikke vidste, at der ikke var lovhjemmel til at aflive mink, da regeringen på et pressemøde i sidste uge udstak ordren om at alle landets mink skulle aflives.

Søndag lød der ellers andre toner fra Mogens Jensen. Her udtalte han i en skriftlig kommentar: 'Regeringen har besluttet, at det hastede situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.'

- Umiddelbart er de to forklaringer jo i modstrid med hinanden, siger Peder Hvelplund.

Kan det føre til, at I vil vælte Mogens Jensen som minister?

- Ja det er klart, at det er en mulig konsekvens, hvis det viser sig, at man har siddet alvorlige advarsler overhørig eller ikke har tilvejebragt et lovgrundlag i tide i forhold til en beslutning, som myndighederne ønsker at udføre.

Men vi ved jo allerede nu, at Mogens Jensen ikke havde lovgrundlaget på plads?

- Ja, og der skal vi finde ud af, om det er noget, han har gjort bevidst, eller om der er sket en fejl. Men det er klart, at det ser temmelig alvorligt ud for Mogens Jensen.

Hænger han i en tynd tråd?

- Ja, det ser i hvert fald temmelig alvorligt ud for ham. Nu skal vi afvente det samråd, vi har indkaldt ham til, siger Peder Hvelplund.

Hvad vil du sige til dem, der mener at Enhedslisten kører med dobbeltstandard. Hvis det var en borgerlig minister, som havde gjort det samme som Mogens Jensen, så ville I havde krævet den minister afgang?

- Hvis man skal vælte en minister, som skal man sikre sig, at man har det tilstrækkelige grundlag at gøre det på. Men det er klart, at hvis man sidder alvorlige advarsler overhørig og ikke handler på dem, ja så får det konsekvenser for en minister. Det vil det gøre uanset hvilken farve en minister har, siger Peter Hvelplund, der samtidig medgiver, at Enhedslisten er tættere på at vælte fødevareministeren i dag, end de var i går.

- Ja, det bliver i hvert fald ikke et bedre billede Mogen Jensen stiller sig i lige nu. Når der kommer skiftende forklaringer, så er det ikke med til at styrke vores tillid til ham.

Ingen juridisk opbakning

Dramaet om den danske mink-bestand begyndte onsdag i sidste uge. Her meddelte regeringen på et pressemøde, at alle minkbesætninger af hensyn til folkesundheden hurtigst muligt skulle udryddes.

Med den begrundelse, at coronavirus hurtigt er i stand til at mutere i de tætpakkede mink-anlæg. Dermed risikerer man, at der opstår en variant af virussen, som kan være mere modstandsdygtig mod en fremtidig vaccine.

Senere har det vist sig, at man på daværende tidspunkt ikke havde juraen i ryggen. Der var simpelthen ikke lovhjemmel til en landsdækkende aflivning.

Dog var der dækning for aflivning på minkfarme, der befandt sig inden for en vis radius af i forvejen smittede farme.

- Regeringen har besluttet, at det hastede situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud, forklarede Mogens Jensen i weekenden.

I dag fortæller fødevareministeren så, at han ganske enkelt ikke var blevet orienteret om den manglende lovhjemmel, da han sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) gav befolkningen besked sidste uge.

Det får nu også regeringens to andre støttepartier, SF og de Radikale til at rasle med sablen over for Mogens Jensen. Begge partier vil have undersøgt fødevareministerens ageren i sagen.

- Det er afgørende, at vi kommer til bunds i den sag her. Vi tænker, at man kan lave en uvildig advokatundersøgelse, som kan kigge på beslutningsprocesserne. Vi vil gerne have undersøgt, hvornår Mogens Jensen har vidst hvad, siger SFs fødevarerordfører Carl Vallentin og konkluderer på, hvad en sådan undersøgelse kan føre til:

- Alle undersøgelser, man laver på alle ministre, kan jo finde noget frem, som ændrer vores syn på tilliden til den minister. Det er fuldstændig åbenlyst.

Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen siger, at en undersøgelse er nødvendig for at finde ud af, hvad Mogens Jensen har vidst om det manglende lovgrund inden regeringen gav ordre til at aflive alle mink.

- Der er ingen tvivl om, at det er dybt alvorligt, siger Sofie Carsten Nielsen, der ikke har besluttet sig for, om der skal en advokatundersøgelse til eller om det et tilstrækkeligt med en intern undersøgelse i Fødevareministeriet.

Venstre klar med krav

Oveni i spørgsmålet om fødevareministerens fremtid forsøger regeringen nu at skaffe flertal i Folketinget for et lovforslag, som skal sikre, at den fortsatte aflivning af mink sker på et ordentligt lovgrundlag. Venstre er ifølge partiets politiske ordfører Sophie Løhde klar til behandle loven om at slå alle mink ned 'hurtigt'.

Partiet afviser dog at behandle loven på én eftermiddag – og derudover har oppositionspartiet fire klare krav, der skal imødekommes, før Venstre vil sikre regeringen et flertal for loven.

- Vi skal have sikkerhed og vished for, at minkbranchen får fuld og hel erstatning, at vi sikrer, at de berørte kommuner, som bliver ramt meget hårdt lige nu, får en hjælpende hånd, at vi får de fulde beslutningsgrundlag og informationer lagt frem i lyset, siger Sophie Løhde.

- Nu må det være slut med at lægge flere ting under gulvtæppet. Og så skal vi have klarhed for, om der er mulighed for at bevare avlsdyr, så der også er mulighed for minkproduktion i Danmark på den længere bane.

Derudover peger Sophie Løhde på, at det er statsminister Mette Frederiksen (S), der bærer ansvaret for 'en kæmpe skandale', og at håndteringen indtil videre er håbløs.

- I dag sender statsministeren så fødevareministeren afsted og forsøger at smide ham og styrelsens medarbejdere under bussen. Det er simpelthen ikke en måde at behandle så alvorlig en sag på.

- Jeg kan ikke mindes en statsminister i Danmarkshistorien, der på den måde og med så stor en magtarrogance bare har lukket et helt erhverv med 1.000 arbejdspladser til følge. Et erhverv, der også står for en meget stor del af den danske eksport, siger hun.

Er det i dag – er det om en uge – I kan stemme for, nu du siger, at der skal mere til end en eftermiddag?

- Vi er indstillet på også at behandle det her med en hurtighed, men en hurtighed der ikke må ske på bekostning af grundighed. Vi har fire klokkeklare krav, og det er det, vi går ind til forhandlingerne med, siger Sophie Løhde.

Mogens Jensen har både i går og i løbet af i dag afvist at stille op til et interview med DR Nyheder.