Enhedslisten parkerer krav om at hæve SU'en med 1000 kroner

Det er stadig Enhedslistens politik at ville hæve SU'en med 1000 kroner, men tiden er ikke til det, siger partiets uddannelsesordfører.

Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund siger, at det stadig er Enhedslistens politik, at SU'en skal hæves med 1000 kroner. (© DR)

I december 2011 ville Enhedslisten hæve SU'en med 1000 kroner. I dag fremgår det ikke af deres udspil til, hvordan en SU-reform kan se ud.

Men det er der en grund til, siger partiets uddannelsesordfører Rosa Lund.

- Det bringer vi ikke på banen lige nu. Det er vores ideal med 1000 kroner mere i SU, og det er også vores vedtagne politik, men lige nu handler det om, hvordan kan får de studerende hurtigere igennem og ikke om, hvordan SU'en skal se ud, siger Rosa Lund.

Men Rosa Lund, hvis det er jeres SU-politik, hvorfor fremgår det så ikke af jeres SU-udspil?

- Det er ikke med i vores udspil i dag, fordi regeringen gerne vil have de studerende hurtigere igennem, og den linje vil vi gerne møde regeringen med, siger Rosa Lund.

Selv om det ikke er en del af jeres SU-udspil, så mener I det stadig?

- Ja, det er vores vedtagne politik.

Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er med i udspillet, hvis det er jeres vedtagne politik?

- Vi ved godt, at tiden ikke er til det lige nu. Og det her udspil handler jo ikke om SU'ens størrelse, siger Rosa Lund.

To milliarder skal skæres i SU'en

S-R-SF-regeringen med uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i spidsen har bebudet, at de vil hente to milliarder kroner på en SU-reform.

Regeringen har endnu ikke præsenteret reformens konkrete indhold, men udspillet forventes at være lige på trapperne.

Du kan læse mere om mulige SU-tiltag her

SU'en har de seneste år været forligsbundet, hvilket betyder, at aftalen om SU er lavet i en forligskreds bestående af Venstre, De Konservative, Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Hverken Liberal Alliance eller Enhedslisten sidder altså i første omgang med ved forhanslingsbordet, men regeringen kan i princippet vælge at bryde forliget og indgå en aftale om SU, som så først træder i kraft efter et valg.

Mange partier har ændret holdning

De seneste uger har SU-kovendinger i dansk politik nærmest stået i kø.

Først var det uddannelsesminister Morten Østergaard (R) selv, der for nogle uger siden i Berlingske erkendte, at regeringen vil skære i SU'en, selv om alle tre regeringspartier hidtil har været imod.

Siden har både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ændret holdning til SU'en. Liberal Alliance gik i 2011 til valg på ikke at ville skære i SU'en, men i dag vil de eksempelvis fjerne det 6.studieår.

Omvendt gik Dansk Folkeparti til valg på, at kandidatdelen fremover skal være lånefinansieret. I sidste uge meldte de sig klar til at spænde ben for en SU-reform, hvis der bliver skåret så meget som en krone. Siden har meldingen fra DF været, at de ikke stiller ultimative krav.

Facebook
Twitter