Det nærmer sig magtmisbrug, når Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, vælger at hænge et tre meter langt dannebrog op bag sin formandsstol i folketingssalen.
Sådan lyder det fra Folketingets 3. næstformand, Enhedslistens Christian Juhl, som mener, at Pia Kjærsgaard har gennemtrumfet den midlertidige placering af det specialdesignede splitflag uden for alvor at tage resten af Folketingets partier med på råd.
- Det er tæt på magtmisbrug af formanden at hænge et værdibaseret flag lige ovenover, hvor hun skal sidde i morgen. Det skal ned igen hurtigst muligt, siger Christian Juhl.
- Ikke fordi vi har noget imod dannebrog, men fordi det er et indlæg i den politiske debat om, hvem der er mest nationale. Det er ganske utidigt, siger han.
Pia Kjærsgaard afviser blankt kritikken. Dannebrog er alle danskeres - selv Christian Juhls - flag, mener hun.
- Det er en meget, meget kedelig bemærkning fra et præsidiemedlem. Det må jeg sige, siger Pia Kjærsgaard.
Hun påpeger, at Christian Juhl ikke var til stede på det møde i Folketingets Præsidium i sidste uge, hvor folketingsformanden mundtligt orienterede om sin beslutning og efter eget udsagn fik opbakning fra de tilstedeværende præsidiemedlemmer.
- Jeg skal have tilslutning fra det øvrige præsidium, og det havde jeg fra de øvrige medlemmer, der var til stede. Vi er fem. Den eneste, der manglede, var Christian Juhl, og jeg kan jo ikke gøre noget ved, at han ikke mødte op, men prioriterede noget andet, siger Pia Kjærsgaard.
Venstre: Kunne sagtens blive hængende
Venstres medlem af Folketingets Præsidium, Kristian Pihl Lorentzen, er omvendt meget positivt stemt over for det opsigtsvækkende flag.
- Det er fantastisk flot. Folketingssalen er hjertet i selve det danske folkestyre, og jeg kan ikke se noget flottere symbol på vores folkestyre end netop dannebrog, så det er fremragende, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Ifølge Venstre-manden bør det ikke nødvendigvis være en engangsforestilling, at dannebrogsflaget hænger bag folketingsformand Pia Kjærsgaard i morgen. Det kunne godt blive en permanent ordning, mener han.
- Det kunne det sagtens. Det kan også være, at vi skal have en fane stående bag talerstolen. Det er der mange andre parlamenter, der har, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Han afviser fuldstændig Enhedslistens kritik af Folketingets formand om, at det nærmer sig magtmisbrug, når Pia Kjærsgaard har fået arrangeret, at det store dannebrog får lov at pryde Folketingets bagvæg i morgen.
- Jeg ved ikke, om Enhedslisten har forestillet sig, at vi skal fjerne det hvide kors fra dannebrog, så det kun er en rød fane. Det bliver i hvert fald ikke med Venstres medvirken, siger Kristian Pihl Lorentzen.
R-leder: Måske et EU-flag også?
Karen Klint, der er socialdemokratisk tingsekretær og dermed af og til afløser i formandsstolen, mener modsat Venstres næstformand ikke, at flaget skal blive hængende.
- Jeg har forstået, at det er noget meget midlertidigt, fordi det gamle vægtæppe er blevet taget ned, og så synes man, at det var bedre end en nøgen væg, siger Karen Klint.
- Vi vil gerne have noget kunst herinde, fordi kunst inspirerer, og jeg tror ikke, at der sidder nogen i det danske folketing, der glemmer, at de er danskere, siger hun.
Er det for meget DF-symbolik?
- Jeg vil ikke være med til at sige, at det kun er DF, der har monopol på flaget. Vi holder alle meget af dannebrog og bruger det, så de skal bestemt ikke have æren for at elske dannebrog. Det gør alle danskere, siger Karen Klint.
De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er heller ikke tilhænger af, at det nye flag får permanent ophold på den prominente plads i folketingssalen.
- Det ser flot ud. Dannebrog er et flot flag, men om det skal hænge der til hverdag, det ved jeg ikke. Der hænger også en hel del andre rundt omkring. Det bliver måske lidt voldsomt, siger Morten Østergaard.
Han lufter til gengæld muligheden for at få et EU-flag op at hænge i folketingssalen.
- I mange andre parlamenter har man europaflaget hængende. Det ville også pynte her, men det kan være, at det kommer ved en senere lejlighed, siger Morten Østergaard.
Folketinget åbner officielt i morgen – den første tirsdag i oktober – klokken 12.