Enhedslisten politianmelder CIA-fly

Enhedslisten har anmeldt den amerikanske efterretningstjeneste, CIA's, påståede overflyvninger og landinger i Danmark til Rigspolitiet.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, som er en af anmelderne, henviser til, at udenrigsminister Per Stig Møller har opfordret til politianmeldelsen. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Enhedslisten har anmeldt den amerikanske efterretningstjeneste, CIA's, påståede overflyvninger og landinger i Danmark til Rigspolitiet.

- På baggrund af oplysninger fra internationale menneskerettighedsorganisationer har besætningerne på en række fly medvirket til kidnapning, ulovlig tilbageholdelse og tortur ved at flyve fanger til hemmelige fængsler eller fængsler i tredjelande, hvor fangerne holdes fængslet uden rettergang og udsættes for tortur, hedder det i anmeldelsen.

På Per Stigs opfordring

En række af disse fly skulle ifølge Enhedslistens ved flere lejligheder have befundet sig på dansk jord eller i dansk luftrum, hvilket gør, at de falder under dansk jurisdiktion.

Enhedslistens henviser til, at blandt andet udenrigsminister Per Stig Møller har opfordret til en sådan politianmeldelse, hvis partiet mener, at der er foregået noget forkert.

Anmeldelsen kommer samtidig med, at den amerikanske menneskerettighedsorganisation American Civil Liberties Union (ACLU) har sagsøgt CIA. Det er sket på vegne af en tysker, der fejlagtigt blev bortført og angiveligt fløjet til Afghanistan om bord på et CIA-fly, som flere gange også har overfløjet dansk luftrum.

USA ambassadør forsvarer CIA

Den amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain, fastholder dog, at alle landes regeringer har en forpligtelse til at beskytte deres borgere.

- Vi og vore venner rundt omkring i verden har en forpligtelse til at arbejde sammen om at finde praktiske måder, hvorpå vi kan beskytte os mod ubarmhjertige fjender. De efterretninger, der er blevet indsamlet, har forhindret terroristangreb og reddet uskyldige liv i Europa såvel som i USA og andre lande, siger ambassadøren.