Enhedslisten: Revolutionen kommer inden 20 år

Får Enhedslisten 90 mandater, vil det være slut med chefer og politi. Men får partiet ikke stemmerne, regner det med en ikke-voldelig revolution.

Får Enhedslisten 90 mandater, vil det være slut med chefer og politi. Men får partiet ikke stemmerne, regner det med en ikke-voldelig revolution. (Foto: Malte Kristensen © Scanpix)

- Jeg tror, at revolutionen vil komme i ét ryk, og jeg tror, at den kan komme inden 20 år. Vi kan se, hvad der sker i Sydeuropa lige nu.

- Tingene kan også bryde sammen i Danmark, så vi får et økonomisk kollaps, mens det går op for befolkningen, at politikerne mangler legitimitet. Jeg kender ikke nogen i Enhedslisten, som ikke tror på revolutionen.

Sådan siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til Berlingske.

Ikke-voldelig revolution

Avisen har bedt en række nøglepersoner i partiet om at forholde sig til den socialistiske revolution, som partiet skriver om i sit partiprogram.

Og de fleste er enige med gruppeformanden i, at det kun er et spørgsmål om tid, inden revolutionen vil ramme Danmark.

- Det vil ske fysisk med generalstrejker og besættelser. Det er ikke noget, man kan stemme sig til. Men som udgangspunkt vil en revolution være ikke-voldelig, siger Hans Jørgen Vad, der er medlem af partiets hovedbestyrelse.

Slut med chefer og politi

Revolutionen vil betyde, at staten overtager hovedparten af bankerne, fondsbørsen lukker, ansatte overtager virksomhederne og militæret nedlægges.

Hovedbestyrelsesmedlem Kathrine Toft Mikkelsen siger til Berlingske, at med 90 mandater ville Enhedslisten gennem lovgivning nedlægge militæret og politiet, ligesom den privat ejendomsret over produktionsmidlerne er ophævet.

- Man må selvfølgelig godt have sin egen tandbørste, siger hun og fortsætter:

Aktier er et misfoster

- Virksomhederne er offentlige eller under medarbejdskontrol. Det vil også give god mening at lukke børsen, for aktier er et misfoster, man kan tjene penge på. Der er måske en enkelt andelssparekasse tilbage, men som udgangspunkt bør vi nationalisere bankerne, siger Kathrine Toft Mikkelsen.

Hun mener desuden, at alle bør tjene det samme uanset position eller branche.

Brancher udryddes

- For jeg er ikke i tvivl om, at overlægen på Rigshospitalet i forvejen har et mere tilfredsstillende arbejde end den unge i 7-Eleven. Jeg forestiller mig også, at flere brancher bliver udryddet, for eksempel er reklamebranchen overflødig, siger hun til Berlingske.

Kalder sig selv ekstrem

Da Berlingske konfronterer hende med, om man må kalde hende ekstrem lyder svaret:

- Hvis ekstrem er at ønske sig et samfund, hvor ingen bliver syge af arbejde, hvor ingen bliver ekstremt rige eller sendt i krig, hvor mennesker og miljø kommer først, ja, så er jeg ekstrem.

I de seneste meningsmålinger står Enhedslisten til at få omkring 12 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen. Partiet har 12 mandater i Folketinget.