Enhedslisten stiller selvstændigt op til næste EU-valg

På Enhedslisten årsmøde blev det i dag afgjort, at partiet stiller selvstændigt op til Europarlamentsvalget. Hidtil har partiet været repræsenteret af Folkebevægelsen mod EU.

Enhedslisten afholder Årsmøde i Søborg. 14. maj 2016. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016) (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

I 2019, når danskerne skal i stemmeboksen til europaparlamentsvalget, får de for første gang mulighed for at sætte kryds ud for liste Ø. Det besluttede de delegerede i dag på Enhedslistens årsmøde.

Med stemmerne 241 for, 86 imod og 17, der undlod at stemme, blev der skrevet historie i det venstreorienterede parti.

Resultatet ændrer til gengæld ikke på partiets holdning til EU. Noget, der i øvrigt blev understreget fra talerstolen under debatten lige før afstemningen ” vores modstand slutter ikke, når vi har løsrevet os fra EU, den slutter først, når EU er væk” lød det blandt andet fra en af medlemmerne. Dermed blev det slået fast, at Enhedslisten fortsat skal betragtes som EU-modstandere og altså ikke blot som EU-skeptikere.

Stadig splittelse

Partiet havde allerede inden årsmødet loddet stemmeningen blandt de omkring 10.0000 medlemmer. Og her viste en vejledende urafstemning, at et flertal gik ind for selvstændig opstilling.

57 procent stemte således for, mens 34,9 fortsat mente, at Enhedslisten burde stille op på Folkebevægelsens liste. Dermed var det også forventeligt, at medlemmerne ville stemme ja til forslaget på årsmødet.

Stemmefordelingen vidner dog om, at der fortsat er et relativt stort mindretal i Enhedslisten, som er skeptiske over for en selvstændig opstilling til Europaparlamentet.

Og det afspejlede sig også helt ind i folketingsgruppen. Eksempelvis argumenterede MF’ere Christian Juhl og Henning Hyllested for, at Enhedslisten stadig skulle være en del af den brede EU-modstand, som Folkebevægelsen mod EU repræsenterer.

Mens profiler som finansordfører Pelle Dragsted og politisk ordfører Pernille Skipper var tilhængere af en selvstændig opstilling af Enhedslisten.

Hos de sidstnævnte er analysen, at der dels vil være flere stemmer til Enhedslisten, end Folkebevægelsen mod EU kan sikre ved valget i 2019, ligesom man ønsker et rendyrket dansk venstrefløjsparti i Bruxelles.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk