Enhedslisten støtter dansk våbenfly til kurdere i Irak

Alle partier i Folketinget støtter nu op om at sende Hercules-fly med lette våben til Irak som dansk bidrag.

- Jeg er glad for, at hovedbestyrelsen har bakket op om folketingsgruppens holdning, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen. (© Nikolaj Villumsen)

Enhedslistens hovedbestyrelse har søndag godkendt, at folketingsgruppen må stemme for, at Danmark kan transportere våben til kurdere i Irak med et transportfly.

Det skal dog godkendes endeligt af det samlede folketing ved en hastebehandling på onsdag, om Danmark sender et militært C-130 Hercules-transportfly med lette våben som dansk bidrag til USAs aktion i det nordlige Irak, hvor kurderne er presset af islamisterne i Islamisk Stat (IS).

- Jeg er glad for, at hovedbestyrelsen har bakket op om folketingsgruppens holdning om, at vi kan støtte, at Danmark bidrager med et transportfly, som skal transportere våben og ammunition frem til de trængte kurdiske styrker i Nordirak, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Beslutningsforslag mandag

Søndag fik regeringen dermed støtte fra alle Folketingets partier, efter at de resterende partier har tilkendegivet deres accept ved et møde i torsdags i Udenrigspolitisk Nævn.

Mandag fremsætter regeringen sit beslutningsforslag om at sende flyet til Irak med lette våben og soldater, som skal beskytte flyet. Og hjælpen kan ikke nå hurtigt nok frem, lyder det.

- Islamisk Stat er en af de værste bevægelser, verden længe har set, og det er afgørende, at de trænges tilbage og ikke får held til at begå nye forbrydelser mod menneskeheden.

- Det skal understreges, at vores støtte til denne begrænsede aktion ikke er en støtte til, at Danmark engageres i en militær indgriben i Irak, men alene en støtte til at hjælpe kurderne med at blive i stand til selv at forsvare sig mod Islamisk Stat. Vi skal ikke ind i en ny krig i Irak, siger han.

Banket på plads tidligere

I marts 2011 blev Enhedslistens folketingsgruppe efter få dage banket på plads af baglandet, fordi de støttede, at danske F-16-fly skulle i aktion mod Libyens hær.

Ved årsmødet i 2012 præciserede partiet, hvordan proceduren er for, at folketingsgruppen må støtte danske militære aktioner.

Det blev indskærpet, at det skulle ske med hovedbestyrelsens accept.

/ritzau/

FacebookTwitter