Enhedslisten trækker støtten til Libyen-krigen

Den militære indsats i Libyen har udviklet sig til deltagelse i en borgerkrig, og derfor kan Enhedslisten ikke længere støtte den, siger forsvarsordfører Frank Aaen.

Enhedslisten kan ikke længere støtte Danmarks deltagelse i krigen i Libyen, siger partiets forsvarsordfører Frank Aaen. FN-resolutionen bliver ikke overhodlt, mener han. (© DR)

Det er definitivt slut med den historiske enighed blandt Folketingets partier om krigen i Libyen. Enhedslisten kan ikke længere støtte operationen i det nordafrikanske land, siger partiets forsvarsordfører Frank Aaen. Operationen handler ikke længere om at beskytte civile, men har udviklet sig til deltagelse i en borgerkrig, mener han.

- De sidste dage har oprørerne fået luftstøtte til at rykke frem, og uanset at vi har stor sympati for oprørerne, så er det ikke Natos opgave, at støtte den ene part i en borgerkrig. Det er også i klokkeklar strid med det mandat, som FN og Folketinget har givet, der alene handler om at beskytte civilbefolkningen, siger han.

- Resolutionen overholdes ikke

Frank Aaen kritiserer samtidig, at der efter hans opfattelse ikke gøres nogen seriøse forsøg på at etablere en våbenhvile.

- Vi støttede aktionen, netop fordi formålet var at beskytte civilbefolkningen og etablere en våbenhvile, og vi har fra første dag sagt, at vores støtte til aktionen var betinget af, at FN's resolution blev overholdt. Det er ikke længere tilfældet, og derfor kan vi ikke støtte Natos indsats, siger forsvarsordføren, og tilføjer, at han håber, at operationen hurtigst muligt kommer tilbage på FN-sporet.

Rigtigt at stoppe Gaddafi

Frank Aaen er dog fortsat glad for, at Enhedslisten i første omgang støttede missionen i Libyen.

- Siden sidste fredag er det lykkedes, at stoppe Gadaffis angreb på civilbefolkningen. Det var en rigtig beslutning at stoppe hans angreb, og vi er glade for at have været med til det.

SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen undrer sig over, at Enhedslisten så hurtigt ændrer mening og nu er imod dét, de for en uges tid siden selv stemte for.

- Jeg synes, at de skulle have lidt mere is i maven og afvente, hvad der sker i Libyen, før de træffer deres beslutning, siger Holger K. Nielsen.

Ingen betydning for indsatsen

Han mener ikke, at Enhedslistens udmelding byder noget for indsatsen i Libyen, fordi der fortsat er et stort flertal for de danske deltagelse.

De Konservatives udenrigsordfører Naser Khader kalder Enhedslistens beslutning "ærgerlig".

- Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at når vi sender vores soldater i krig, er der en så bred som mulig opbakning til dem, siger De Konservatives ordfører.

- Det var dejligt, at vi forrige fredag havde opbakning fra alle Folketingets partier, så det ærgrer mig, at Enhedslisten nu trækker sig tilbage, siger Naser Khader

Han mener heller ikke, at Enhedslistens beslutning gør den store forskel i forhold til indsatsen i Libyen.