Enhedslisten vil afskaffe blasfemiparagraf

Det skal ikke være strafbart at ytre sig kritisk om guder og trosretninger, mener Enhedslisten. DF og LA bakker op.

I forhold til hvor sjældent den bliver brugt, er blasfemiparagraffen en af de meget omstridte bestemmelser i den danske straffelov.

For hvordan kan det være, at det i frisindede Danmark anno 2017 kan straffes med op til fire måneders fængsel at forhåne en gud eller tro, spørger kritikerne.

Nu gør Enhedslisten et forsøg på helt at få afskaffet straffelovens paragraf 140, som er blasfemiparagraffens formelle betegnelse.

Partiet fremsætter tirsdag et lovforslag, der slet og ret lyder, at paragraf 140 ophæves. Partiet håber på støtte fra et flertal i Folketinget. Flere partier har nemlig udtrykt sig kritisk om paragraffen.

For Enhedslisten at se er blasfemiparagraffen en unødvendig indskrænkning i ytringsfriheden.

DF er klar til at stemme for Enhedslistens forslag. Faktisk har partiet selv et forslag med samme indhold på vej, oplyser retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF). Også regeringspartiet Liberal Alliance er enig med Enhedslisten.

I slutningen af februar sagde justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at han er klar til at se nærmere på paragraffen. Anledningen var, at der for første gang siden 1971 var rejst tiltale for blasfemi.

/ritzau/

Facebook
Twitter