Enhedslisten vil alligevel beholde 130.000 kroner fra eftervederlag: 'Penge lugter ikke'

Enhedslistens medlemmer i København har underkendt ledelsens beslutning, så nu vil partiforeningen alligevel ikke give 130.000 kroner til sociale formål.

Sagen om eftervederlaget på en halv million kroner til Enhedslistens tidligere miljøborgmester i København tager nu en ny drejning. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix 2018) (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

I stedet for som planlagt at dele 130.000 meget omdiskuterede kroner ud til sociale formål, vil Enhedslisten beholde pengene selv og bruge dem "i det revolutionære arbejde."

Det er konsekvensen efter Enhedslistens medlemmer i København har underkendt partiforeningens indstilling om, at de godt 130.000 kroner, som Morten Kabell betalte i partiskat af sit eftervederlag på en halv million, skal gå til godgørende formål.

- Enhedslisten har jo medlemsdemokrati, og medlemmerne har nedstemt bestyrelsens forslag om, at de penge vi fik ind for Morten Kabells eftervederlag skulle gå til sociale formål.

- Så pengene kommer nu i vores partikasse, og vil blive brugt til blandt andet aktiviteter på 1. maj og på andet almindeligt partiarbejde, siger Eva Milsted Enoksen, der er talsperson for Enhedslistens københavnerafdeling.

Beskyldninger om hykleri

Det var efter ugers massiv kritik og beskyldninger om hykleri og dobbeltmoral, at bestyrelsen for Enhedslistens København i januar besluttede, at de 130.000 kroner, som Morten Kabell havde betalt i partiskat, skulle gå til velgørenhed.

- Vi er kommet frem til denne beslutning, fordi vi i Enhedslisten er imod dobbeltlønninger. Vi mener ikke, at politikere skal stilles bedre end resten af befolkningen eller have særlige privilegier, sagde Eva Milsted Enoksen dengang til dr.dk.

Morten Kabell fik i januar som fratrådt teknik- og miljøborgmester i København 501.896 kroner i eftervederlag fra Københavns kommune – samtidig med at han har fået et nyt lønnet chefjob i det private erhvervsliv.

Som reglerne i Enhedslisten kræver, betalte Morten Kabell i alt 130.000 kroner i partiskat til Enhedslistens københavnerafdeling ud af eftervederlaget. Da Enhedslisten i København i første omgang ikke så noget problem i at beholde de penge, selv om partiet var arge modstander af dobbeltløn, regnede kritikken ned over partiet.

- Det er mageløst. Jeg synes simpelthen, at de er så hykleriske, at jeg næsten ikke kan få luft. - vis Enhedslisten mener, at man ikke må modtage eftervederlag, så skal de da ikke tage imod de penge, sagde Jacob Ellemann-Jensen.

Penge lugter ikke

Efterfølgende valgte Københavner-bestyrelsen at give afkald på pengene i januar. Men Enhedslistens medlemmer ville det altså anderledes. De københavnske medlemmer af partiet valgte med et snævert flertal - 59 mod 53 stemmer - på generalforsamlingen i marts, at bakke op om et forslag, der starter med at konkludere at "penge lugter ikke". (læs hele forslaget i faktaboksen)

Er det ikke dobbeltmoralsk at beholde penge fra dobbeltløn, når Enhedslisten er imod dobbeltløn?

- Jeg synes ikke, at det er dobbeltmoralsk at Enhedslisten medlemmer mener, at de her pengene skal bruges til noget andet. Jeg synes, at det havde været bedre at gøre noget andet, fordi det havde været en klarere udmelding, men vi har som sagt medlemsdemokrati, siger Eva Milsted Enoksen.

Hjemløse går glip af penge

På Københavns Rådhus ønsker Morten Kabells afløser på teknik- og miljøborgmesterposten, Ninna Hedeager Olsen ikke at stille op til interview.

Christiansborg er det ikke lykkes at få et interview med Enhedslistesn finansordfører Pelle Dragsted. Han sidder i møde, men på sms konstaterer han, at der er tale om en "lokal beslutning".

- Som jeg også sagde det meget klart dengang, synes jeg det var en rigtig beslutning der blev truffet i bestyrelsen. Men jeg respekterer, at en generalforsamling for Enhedslisten i København har truffet en anden. Sådan er demokrati. Medlemmerne bestemmer. Og så respekterer man det. Uanset om man er enig eller ej, skriver Pelle Dragsted.

På generalforsamlingen i Enhedslisten København, var der ellers nok af konkrete forslag til, hvordan de 130.000 kroner kunne gøre nytte. Blandt de indkomne forslag - som nu altså ikke får nogen penge fra Enhedslisten - er blandt andet hjemløse og afviste asylansøgere.