Enhedslisten vil droppe 1.000-kronesedlen

Ældresagen, Dansk Erhverv og Enhedslisten vil afskaffe 1.000-kronesedlen, fordi den ikke bruges i butikker.

Ifølge Enhedslisten bruges 1.000-kronersedlen især af kriminelle og derfor vil partiet have sedlen afskaffet. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Enhedslisten, Dansk Erhverv og Ældresagen vil have 1.000-kronesedlen afskaffet, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge Enhedslisten bruges sedlen især af kriminelle.

- Vi er ikke for det kontantløse samfund, men der er ingen ældre, som går ned køber en liter mælk og et pund smør med en 1.000-kroneseddel, siger Søren Søndergaard (EL), der er medlem af retsudvalget.

Nationalbankens Betalingsråd har tidligere luftet samme idé, men idéen nåede ikke med i rådets endelige rapport fra sidste forår. Ifølge Nationalbanken fordi overvejelserne var uden for kommissoriet.

Ifølge rådets rapport fra dengang, er over halvdelen af danske kontanters værdi bundet i 1000-kronersedler. 56 procent af danske kontanter bruges ifølge rapporten til uregistrerede betalinger eller sparegrisfyld.

Det svarer til, at alle danskere inklusiv børn har to-tre 1000-kronesedler liggende derhjemme.

Selv om der stadig findes ældre, der sværger mere til kontanter end betalingskort, anbefaler Ældresagen også, at sedlen afskaffes.

- De fleste ældre kan klare sig med 500-kronesedlen, siger chefkonsulent Olav Felbo til Jyllands-Posten.

Dansk Erhverv deler Ældresagen og Enhedslistens synspunkt, mens S og DF er tøvende men ikke afvisende overfor en afskaffelse.

/ritzau/