Enhedslisten vil hæve abortgrænsen til 22 uger: 'Nu må det simpelthen være på tide, at kvinden får ret til sin egen livmoder'

Det handler om kvindens ret til at bestemme over sin egen krop, siger Rosa Lund.

Enhedslisten vil hæve grænsen for, hvornår man selv kan vælge at få en abort. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I denne måned er det 50 år siden, at Folketinget vedtog den fri abort frem til og med 12. uge af graviditeten.

Og står det til Enhedslisten, så er det tid til, at Folketinget genbesøger spørgsmålet om, hvornår man som gravid selv må vælge at afbryde graviditeten.

Helt konkret vil Enhedslisten hæve grænsen til 22. uge.

- Grænsen skal hæves for at give kvinden ret til sin egen krop, siger Rosa Lund, der er partiets ligestillingsordfører.

Rosa Lund er blandt andet ligestillingsordfører for Enhedslisten. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

I dag er det allerede muligt at få en abort helt frem til 22. uge. Men efter 12. uge skal den gravide have en særlig godkendelse fra et abortråd bestående af en gynækolog, en psykiater og en jurist.

Men Rosa Lund mener ikke, at der er nogle sundhedsfaglige argumenter for at lade være med at hæve grænsen. For eksempel kom Verdenssundhedsorganisationen WHO i april 2022 med en anbefaling om, at der skal være fri abort i hele graviditeten.

Er det ikke meget fint, at man efter 12. uge også får andres ord for, at det er ok at få en abort?

- Nej, det synes jeg ikke, fordi lige nu har vi jo netop andres ord for, at det er ok at få en abort efter 12. uge; Altså, der er ikke nogle sundhedsfaglige argumenter for, at abortgrænsen ligger i uge 12, siger Rosa Lund.

Regeringen har ikke taget stilling endnu

Det har gentagne gange været til debat, hvorvidt grænsen for den fri abort skal hæves. Hver gang er emnet betændt.

Men nu er Etisk Råd blevet bedt om at komme med en opdateret anbefaling på området. Den forventer de at have klar til efteråret, oplyser de til DR.

Og på kvindernes kampdag, 8. marts, i år gjorde sundhedsminister Sophie Løhde (V) det klart, at SVM-regeringen først tager stilling til, hvad den mener, når rådets anbefaling ligger klar.

Men i starten af august sidste år, udtrykte Venstre sammen med Enhedslisten et ønske om at diskutere en højere grænse for aborten over for Jyllands-Posten.

Ikke et spørgsmål om moral og etik

I dag betragtes et foster som levedygtigt fra 24. uge af graviditeten. Men der er eksempler på, at babyer født i for eksempel 22. uge overlever. Det kalder Rosa Lund en "lykkelig situation".

- Det er bare ikke den situation, vi taler om her. Vi taler om den situation, hvor kvinder et sted mellem uge 12 og uge 22 gerne vil have en abort. Altså de ønsker ikke barnet. Derfor så handler det netop om kvindens ret til egen krop, siger hun.

Når nu der er eksempler på, at babyer også kan overleve, hvis de bliver født i for eksempel 22. uge, har man så ikke også et ansvar over for det barn?

- Jeg synes, at man har et ansvar over for kvindens ret til selv at bestemme. Det kan simpelthen ikke passe, at vi her i 2023 stadig lever i en verden, hvor der er andre mennesker, der skal bestemme over kvindens krop.

- Nu må det simpelthen være på tide, at kvinden får ret til sin egen livmoder.

For Enhedslisten er det vigtigt, at spørgsmålet om abort ikke ender med at handle om etik og moral, siger Rosa Lund også.

- Fordi så er det noget, man kan bruge til at slå hinanden oven i hovedet med og noget, som gravide kvinder, som egentlig ønsker en abort, skal gå og skamme sig lidt over. Netop derfor vil vi gerne have, at grænsen bliver i uge 22, så det bliver et spørgsmål om det sundhedsfaglige og netop ikke om etik og moral, siger hun.