Enhedslisten vil have 10.000 flere voksne i landets daginstitutioner

Fire milliarder kroner om året skal sikre flere hænder i daginstitutionerne.

(Arkivfoto) Enhedslisten vil have færre børn per voksen i vuggestuer og børnehaver. Partiet foreslår at ansætte 10.000 flere voksne i landets daginstitutioner. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

10.000 flere voksne i landets børnehaver og vuggestuer. Og derudover minimumsnormeringer, så der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslisten i et nyt forslag, som partiet agter at tage med til regeringsforhandlingerne på den anden side af et folketingsvalg.

- 10.000 er mange, men det betyder, at der kommer flere hænder i de enkelte institutioner. Helt konkret vil det føre til omkring to voksne flere på fuld tid i den gennemsnitlige daginstitution, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Og netop flere voksne i daginstitutionerne er bydende nødvendigt, siger hun.

- Børn skal ikke opbevares, men støttes i deres udvikling. Og det forventer vi også, når vi betaler en høj skat og afleverer vores børn. De er jo ofte mere i institutionerne, end vi selv er sammen med dem, siger Pernille Skipper.

Ifølge partiets egne beregninger vil forslaget koste 4 milliarder kroner om året. Pengene skal hentes i SKAT, hvor Enhedslisten forventer, at provenuet fra forbedrede inddrivelsesmetoder og markant mindre svindel kan dække udgifterne.

Ikke et ultimativt krav

Forslaget skal ikke tolkes som et ufravigeligt krav til en kommende statsminister, men Pernille Skipper understreger, at betingelsen for, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kan regne med Enhedslistens mandater, er, at der sker mærkbare positive forbedringer på velfærden.

- Vi har som ufravigeligt krav, at velfærden skal forbedres, siger hun.

Det virker luftigt. Hvad er det præcis, I kræver?

- Vi skal have forbedringer i velfærden. Men det kan ske på mange måder. Det er dog helt sikkert, at der skal ske forbedringer i daginstitutionerne. Derfor foreslår vi minimumsnormeringer og 10.000 ansættelser i daginstitutionerne, siger Pernille Skipper og tilføjer:

- Men hvis vi skal støtte Mette Frederiksen, skal vi have fremgang i velfærd.

S: Rigtig retning, men forkert løsning

Hos Folketingets største parti, Socialdemokratiet, anerkendes behovet for flere voksne i landets daginstitutioner. Til gengæld vil partiet ikke sætte tal på.

- Umiddelbart lyder tallet 10.000 både meget stort og som noget, vi ikke har mulighed for at rekruttere, siger Socialdemokratiets børneordfører, Ane Halsboe Jørgensen, og fortsætter:

- Vores svar er ikke minimumsnormeringer, men vi vil gerne være med til bedre normeringer, og derfor er jeg sikker på, at vi godt kan finde fælles fodslag og nå til et sted, hvor det bliver bedre for vores børn at gå i både vuggestue og børnehave, siger hun.

Hvorfor vil I ikke indføre minimumsnormeringer?

- Minimumsnormeringer lyder som en umiddelbar nem løsning, men jeg har flere bekymringer i forhold til, om det nu også løser problemerne

- Som børneordfører kan jeg selvfølgelig godt bare have lyst til at frede børneområdet, når vi kan se, at der mangler hænder, men jeg bekymret for, om kommunerne så bliver tvunget til at spare på folkeskolen eller på ældreområdet i stedet for, siger Ane Halsboe Jørgensen.