Enhedslisten vil have integration på finansloven

Også på udlændinge- og integrationsområdet er der behov for forbedringer på finansloven, siger Enhedslisten.

Regeringen undlader at snakke om udlændinge og integration og håber dermed på, at folk glemmer de to ting. Det mener i hvert fald Enhedslisten.

Partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, efterlyser flere midler til integrationspolitik på regeringens finanslovsuspil.

- Selvfølgelig vil vi også i år forsøge at få forbedringer igennem, herunder også på udlændinge og integrationsområdet, siger Johanne Schmidt-Nielsen til dr.dk.

På regeringens finanslovsforslag bliver der ikke lagt op til nye initiativer på integrationsområdet. Og det er ikke tilfældigt, mener Enhedslisten.

- Jeg tror, det er et udtryk for, at regeringen ville ønske, at ingen lagde mærke til integrationsområdet. At de håber på, det er et område, man kan lægge fuldstændig dødt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Tolkning skal være bedre

Helt konkret foreslår Enhedslisten, at regeringen afsætter penge til at forbedre tolkningen, når eksempelvis udlændinge bliver indlagt på sygehuset.

- En af de ting, vi prioriterer højt på det her område, er en bedre kvalitet af tolkningen. Vi oplever igen og igen, at der er alvorlige konsekvenser ved for dårlig tolkning i sundhedssystemet, retssystemet, socialsystemet og asylsystemet, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

S: Konkrete ting er i gang

På finansloven sidste år blev der afsat penge til en række initiativer på integrationsområdet.

Herunder bedre forhold til handlede kvinder, igangsættelse af individuelle integrationsplaner for familiesammenførte familier og penge til at udvide åbningstiden i Udlændingestyrelsen.

Socialdemokraternes integrationsordfører Ole Hækkerup afviser, at man i regeringen er bange for at tale om integrationpolitik.

- Vi er overhovedet ikke bange. Vi har gjort en masse ting, når det handler om integration. Vi går eksempelvis nu i gang med at lave et udrejsecenter, for at adskille dem, der kommer for at få asyl og dem, vi gerne vil have sendt ud af landet. Så på den måde synes jeg, at der er nogle helt konkrete ting, som sker her og nu, som skal give en bedre integration, siger Ole Hækkerup.

Til Enhedslisten forslag om et løft af tolkningen, siger Ole Hækkerup:

- Enhedslisten må møde op til deres krav til finansloven, når vi skal forhandle. Men det er åbenlyst, at vi skal sørge for, at der er en ordentlig tolkning. Men løsningen på den lidt længere bane er, at alle skal lære at tale dansk.