Enhedslisten vil knække uligheden ved finanslovsforhandlingerne

Skattelempelser for de laveste indkomster er blandt Enhedslistens forslag til finanslovsforhandlingerne.

Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten vil have ulighed på dagsordenen. (Foto: DR © DR)

Ulighed skal på dagsordenen, mener Enhedslisten.

Partiet holder i dag sommergruppemøde og her løfter de sløret for, hvad de vil kæmpe for ved efterårets finanslovsforhandlinger.

- Vi kunne jo starte med at rulle nogle af de meget flotte skattelettelser tilbage, som er blevet givet til nogle af de mest velstillede, siger Johanne Schmidt-Nielsen og henviser blandt andet til den skatteaftale, som SR-regeringen har lavet med blå blok i 2012.

Hun mener, at en af de største trusler mod det danske samfund er den voksende ulighed.

- Vi ved, at de lande med høj lighed har færrest sociale problemer og mindre kriminalitet, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Højere beskatning af højeste indkomster

I forbindelse med Enhedslistens sommergruppemøde har partiet fået lavet en analyse, der kortlægger danskernes formuer.

Den viser blandt andet, at den rigeste procent ejer over en fjerdedel af formuerne. Her er dog ikke medtaget pensionsopsparinger.

- Det kom faktisk bag på mig, at tallene er så voldsomme, som de er. At det er de 10 procent rigeste danskere, som ejer 84 procent af formuerne i Danmark, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Og blandt Enhedslistens forslag til Finansloven er lempelser af skatten for de laveste indkomster og højere beskatning af de højeste indkomster, kapitalindkomster og genindførsel af formueskatten.

Hertil også ønsker om at annullere dagpengereformen.

SF deler dagsorden

SR-regeringen fremlægger tirsdag det samlede finanslovsudspil, og hvis regeringen skal lande en aftale med rød blok, kræver det stemmer fra både Enhedslisten og SF.

I SF siger gruppeformand Jonas Dahl, at ulighedsdagsordenen er vigtig.

- Fordi vi i sidste ende bliver fattigere som samfund, hvis uligheden bliver voldsomt stor. Det handler om, hvordan vi får mest værdi i vores samfund som helhed, og det gør vi ved at have et relativt lige samfund, hvor vi ikke har en alt for stor forskydning af rigdommen til den aller aller øverste top og et meget stort underskud i bunden, siger Jonas Dahl.

Råd til noget

At Enhedslisten vil tale ulighed til efterårets finanslovsforhandlinger hilser Socialdemokraterne velkommen.

Finansordfører Jesper Petersen betegner de kommende finanslovsforhandlinger sådan her:

- Et forhandlingsrum, hvor der er råd til at lave nye aftaler. Hvis Enhedslisten møder op med krav, der handler om at lave sociale forbedringer på forskellige vis, så er vi villige til at diskutere det, siger Jesper Petersen uden at ville uddybe, hvad det betyder at have råd til sociale forbedringer.

Til pressemødet på Enhedslistens sommergruppemøde fredag vil partiet fremlægge et katalog over tiltag, der kan knække ulighedskurven.

Facebook
Twitter