Enhedslisten vil stoppe prostitution: De har det dårligt i vores smørklatteland

Forholdene for prostituerede skal være bedre, og flere skal ud, mener Enhedslisten.

Prostitution er ikke et almindeligt arbejde, og derfor skal prostituerede hjælpes ud af det liv - ikke bare have ret til dagpenge. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Alt for mange mennesker i Danmark får psykiske og fysiske mén af et liv som prostitueret, og derfor skal der først og fremmest gøre mere for, at færre går ind i prostitution, og flere kommer ud af det.

Sådan lyder det fra Enhedslisten politiske ordfører, Pernille Skipper, efter DR Nyheder tidligere i dag har fortalt, at regeringen vil liberalisere lovgivningen omkring prostitution og skabe bedre forhold for de prostituerede.

- Prostitution er et livsforhold, der er så skadeligt for så mange, at vi skal gøre meget mere for at reducere de skader. De skal have bedre adgang til sundhed, bolig, gældssanering og generelt bedre hjælp, og der skal være en mere udstrakt hånd til de mennesker, der vil ud af det, siger Pernille Skipper.

Regeringen har nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe med otte ministerier, der i de kommende måneder skal kigge på, hvordan man får bedre forhold som prostitueret i Danmark.

Skipper: Det skal stoppes

I de seneste mange år har debatten især drejet sig om, hvorvidt der skal laves et forbud mod prostitution i Danmark.

Enhedslisten vil sætte en stopper for køb og salg af sex, men partiet tror ikke på, at det skal ske gennem lovgivning.

- Vi er bange for, at en kriminalisering af kunderne kan føre til mere forråede forhold for mennesker i prostitution, siger Pernille Skipper.

Derfor hilser hun også regeringens nedsættelse af en arbejdsgruppe velkommen. Men hun mener, at fokus i langt højere grad bør være på at sikre, at de prostituerede kan komme ud af livet på gaden.

- De har det meget dårligt her i vores lille smørklatteland. Det skal vi gøre noget mere for. Så jeg byder arbejdsgruppen velkommen. Tilgangen om at gøre det mere acceptabelt og liberalisere det som erhverv er jeg meget bange for.

- Jeg er bange for, at vi kommer til at negligere de skader, det egentlig giver. Det her skal handle om at give de mennesker nogle bedre forhold og hjælpe dem ud af prostitution, siger Pernille Skipper.

Ø: Liberal Alliance er forkert på den

Regeringspartiet Liberal Alliance har i forbindelse med nedsættelsen af arbejdsgruppen argumenteret for, at fordi prostituerede betaler skat, skal de også anerkendes som et erhverv ligesom alle andre i landet.

Det vil betyde adgang til en a-kasse, pensionsordninger og ikke mindst retten til dagpenge. Og det er også noget af det, arbejdsgruppen skal se på i de kommende måneder.

Men det er et forfejlet mål med arbejdsgruppen, hvis det er det, der er sigtet, mener Pernille Skipper.

- Vi skal give dem frit lejde, så hvis man vil forlade prostitution, så skal man ikke være bange for skattemyndighederne. Vi taler om at give gældssanering til mange, skaffe adgang til en bolig, give psykologhjælp og meget mere. Vi er et helt andet sted end at give dem rettigheder til at melde sig ind i en a-kasse. Det er slet ikke det, det drejer sig om.

Trods skepsis omkring, hvad målet er med arbejdsgruppen, håber Pernille Skipper, at der kommer noget godt ud af regeringens initiativ.

- Jeg håber, det fører til mange gode forslag. Men jeg er bange, hvis Liberal Alliance får lov til at tegne vejen frem her, hvor man forsøger at gøre prostitution til et helt almindeligt erhverv og dermed glemme de skadevirkninger, det har for mange mennesker i prostitution, siger hun.

Socialdemokratiet vil ikke kommentere

Socialdemokratiet har tidligere vedtaget, at de vil arbejde for at forbyde købesex i Danmark, på en partikongres i 2009.

Og i 2016 slog partiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, da også fast, at det stadigvæk er partiets officielle politik.

At det var nødvendigt at slå det fast dengang skyldes, at partiformand Mette Frederiksen (S) i en bog skrev, at hun ikke længere mente, at et forbud nødvendigvis var den rigtige vej frem.

DR Nyheder har været i kontakt med partiet, men de har meddelt, at de ikke vil stille op til et interview omkring regeringens nye arbejdsgruppe, som skal se nærmere på forholdene for prostituerede i Danmark.

Facebook
Twitter