Enhedslisten vil udelukke Radikale

Enhedslistens politiske ordfører vil holde De Radikale ude af en kommende rød regering.

Enhedslisten politiske ordfører vil holde De Radikale ude af en kommende rød regering. (© DR)

De Radikale skal holdes ude af rød regering, mener Enhedslisten.

- Hvis vi skal gøre op med ti års borgerlig økonomisk politik, hvor man har delt gaver ud til dem, der har mest i forvejen og sendt regningen til dem, der har aller mindst, så er det ikke nok, at få et nyt politisk flertal, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ordene faldt i sin tale ved partiets årsmøde i Korsgadehallen på Indre Nørrebro i dag. Hun kan ikke se en løsning med De Radikale.

- Så skal vi have et rødt flertal bestående af Socialdemokraterne, SF og et stærkt Enhedslisten, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

S holder fast

Socialdemokraterne holder dog fast i den tidligere regeringspartner, De Radikale.

- Vores plan er stadig at lave en regering med SF og De Radikale - og med Enhedslisten som parlamentarisk grundlag, siger Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup.

- Planen er netop at stoppe den nuværende blokpolitik og lave brede politiske løsninger. Så Enhedslisten bør nok prioritere andre ønsker end at holde De Radikale ude af regeringen, siger Nick Hækkerup.

Luges ud

Selv om Enhedslisten foretrækker Socialdemokraterne og SF's såkaldte 2020-plan - fremfor regeringens ditto - så er der ting, der skal luges ud.

Én af tidslerne er, at Socialdemokraterne og SF, ligesom regeringen, nu vil sænke væksten i de offentlige udgifter til 0,8 procent i slutningen af perioden.

- Det vil uundgåeligt betyde forringelser af kernevelfærden. Det vil vi arbejde imod. Og i bund og grund handler det om fordeling.

Kræver indflydelse

Johanne Schmidt-Nielsen beskriver Socialdemokraterne og SF's 2020-plan som et "forhandlingsoplæg".

Enhedslisten kræver nemlig ikke blot indflydelse på alle områder. Det skal også ske omgående.

- Vi er ikke urimelige, og vi tror ikke, vi skal bestemme alting. Men vi vil kræve indflydelse for vores mandater. Det skal ske fra dag ét. Og det gælder samtlige politiske områder. Også den økonomiske politik, siger den politiske ordfører.