Tema Enhedslistens årsmøde

Enhedslistens dilemma: Ultimative krav eller ej?

På Enhedslistens årsmøde diskuteres det, om partiet skal være klar til at vælte en rød regering.

Der er delte meninger om, hvorvidt Enhedslisten skal stille ultimative krav for at deltage i et samarbejde med en eventuel socialdemokratisk ledet regering.

Enhedslisten holder i øjeblikket årsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro i København.

Et af de store punkter på dagsordenen er et muligt opgør med 27 års betingelsesløs støtte til Socialdemokratiet, for i stedet at overgå til at stille ultimative krav for den parlamentariske støtte.

- Det er et dilemma, for det er da svært at acceptere at vælte en regering, vi selv har peget på. Men omvendt så vi under Thorning, at vi passivt har været med til at bære nogle ting igennem, selv om vi stemte imod eller undlod at stemme for ikke at vælte regeringen, mener Philip Nørvig, som er delegeret for Enhedslisten i Gladsaxe.

Michael Dorph Jensen, som også er delegeret for Enhedslisten i Gladsaxe, ser ulemper ved at trække en rød streg i sandet.

- Det er lidt farligt også at deponere sin politiske frihed ved at stille ultimative krav, men det er en vigtig debat at tage, siger han.

I blå blok er det lykkedes Liberal Alliance at komme i regering ved at stille ultimative krav til den siddende Venstre-regering. Enhedslisten bør dog tage fremgangsmåden op til en vurdering fra sag til sag i stedet for at lægge en fast linje, mener Jette Jørgensen, som er delegeret i Køge.

- Vi skal diskutere indholdet af en given sag, et givet indgreb i forhold til, om vi må trække tæppet væk under dem eller ej. Ellers får vi ingen indflydelse, siger hun.